Liten gÄrd med mÄnga ben

”Ett Ă€rligt hantverk”. Det Ă€r det man pysslar med pĂ„ HĂ€radssĂ€tters gĂ„rd, granne med Skönero utanför Valdemarsvik. Nu har de papper pĂ„ det.

Foto:

Norrköping2014-09-13 06:28

VALDEMARSVIK

”Ett Ă€rligt hantverk. En marmelad som hĂ„ller vad den lovar. Smaken sitter kvar lĂ€nge i munnen. Kul och vĂ€l avvĂ€gd kombination med honung”. SĂ„ lyder juryns bedömning av jordgubbs- och honungsmarmeladen frĂ„n HĂ€radssĂ€tters gĂ„rd utanför Valdemarsvik. I helgen som gick vann Biprinsessan, företaget som drivs av Frida Knape och Annika Lindström pĂ„ HĂ€radssĂ€tter en silvermedalj pĂ„ SM i mathantverk i klassen Klassisk marmelad.

– Det var jĂ€tteroligt, sĂ€ger Frida, som dock trodde mer pĂ„ deras pumpamarmelad innan tĂ€vlingen.

GÄrden stÀllde upp i fyra klasser, och fick en medalj. Gott nog, för det Àr inte ofta östgötar tar hem pris i den hÀr tÀvlingen dÀr i Är 450 bidrag frÄn hela Norden deltog i 36 olika klasser.

HĂ€radssĂ€tter â€Ă€r den lilla gĂ„rden med mĂ„nga ben att stĂ„ pĂ„â€, enligt deras egen hemsida. HĂ€r kan man hyra in sig i mysiga stugor, handla i gĂ„rdsboden, besöka bigĂ„rden eller gĂ„ pĂ„ kurs. Det gĂ€ller att vara mĂ„ngsidig nĂ€r man bor pĂ„ landet.

Idag bor tre generationer pĂ„ gĂ„rden. Förutom Frida Knape och hennes sexĂ„rige son Liam Ă€r det hennes storebror Fredrik och kollegan Annika Lindström med dottern Isabelle, tvĂ„ och ett halvt. Sedan pappa Erik Knape gick i pension förra Ă„ret har han ocksĂ„ flyttat hit pĂ„ heltid. Även lillebror Henning har etablerat sig som smed strax söder om Valdemarsvik. Han Ă€r svensk mĂ€stare i konstsmide.

De började med biodling medan de var ”stockholmare” pĂ„ riktigt. Verksamheten vĂ€xte och det var svĂ„rt att hitta platser att hyra in sig pĂ„. De började leta efter en gĂ„rd att slĂ„ sig ner pĂ„ och nĂ€r de kom till HĂ€radssĂ€tter var det kĂ€rlek vid första ögonkastet.

– NĂ€r vi bodde i Vaxholm var vi lantisar för stockholmarna. Nu nĂ€r vi bor pĂ„ landet Ă€r vi ”stockholmare” för folk i trakten, sĂ€ger Frida.

– Vi har verkligen hamnat rĂ€tt, sĂ€ger Frida. Folk Ă€r mer sociala hĂ€r Ă€n i stan. Det blir fler riktiga möten med mĂ€nniskor hĂ€r.

Biodling Àr fortfarande en stor del av verksamheten, faktiskt större Àn honungsproduktionen.

– Vi tjĂ€nar fortfarande mer pĂ„ försĂ€ljning av bisamhĂ€llen och bidrottningar Ă€n pĂ„ honungen.

NÀr de flyttade till HÀradssÀtter sökte de efter nÄgot mer att leva pÄ och nÀr grossistfirman de hade kontakt med frÄgade om de ville koka marmelad slog de till. Idag sÀljer de flera olika sorters marmelad, bl a den prisbelönta jordgubbs- och honungsmarmeladen. De gör ocksÄ en sweet chili-sÄs baserad pÄ plommon frÄn trakten. Men deras riktiga storsÀljare Àr frökexen gjorda pÄ linfrö, solrosfrö, pumpakÀrnor, kokos och psylliumfrö. Perfekt för LCHF-diet.

Medan vi Àr dÀr kommer David Johansson med hallonplantor frÄn norra Dalarna.

– Vi tĂ€nkte att börja odla mer av vĂ„ra rĂ„varor sjĂ€lva, sĂ€ger Frida Knape.

Ett nytt projekt pÄ gÄng?

– Nej, inget projekt. Just nu har vi projektstopp hĂ€r pĂ„ HĂ€radssĂ€tter. Vi har fullt upp redan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om