VALDEMARSVIK
”Ett ärligt hantverk. En marmelad som håller vad den lovar. Smaken sitter kvar länge i munnen. Kul och väl avvägd kombination med honung”. Så lyder juryns bedömning av jordgubbs- och honungsmarmeladen från Häradssätters gård utanför Valdemarsvik. I helgen som gick vann Biprinsessan, företaget som drivs av Frida Knape och Annika Lindström på Häradssätter en silvermedalj på SM i mathantverk i klassen Klassisk marmelad.
– Det var jätteroligt, säger Frida, som dock trodde mer på deras pumpamarmelad innan tävlingen.
Gården ställde upp i fyra klasser, och fick en medalj. Gott nog, för det är inte ofta östgötar tar hem pris i den här tävlingen där i år 450 bidrag från hela Norden deltog i 36 olika klasser.
Häradssätter ”är den lilla gården med många ben att stå på”, enligt deras egen hemsida. Här kan man hyra in sig i mysiga stugor, handla i gårdsboden, besöka bigården eller gå på kurs. Det gäller att vara mångsidig när man bor på landet.
Idag bor tre generationer på gården. Förutom Frida Knape och hennes sexårige son Liam är det hennes storebror Fredrik och kollegan Annika Lindström med dottern Isabelle, två och ett halvt. Sedan pappa Erik Knape gick i pension förra året har han också flyttat hit på heltid. Även lillebror Henning har etablerat sig som smed strax söder om Valdemarsvik. Han är svensk mästare i konstsmide.
De började med biodling medan de var ”stockholmare” på riktigt. Verksamheten växte och det var svårt att hitta platser att hyra in sig på. De började leta efter en gård att slå sig ner på och när de kom till Häradssätter var det kärlek vid första ögonkastet.
– När vi bodde i Vaxholm var vi lantisar för stockholmarna. Nu när vi bor på landet är vi ”stockholmare” för folk i trakten, säger Frida.
– Vi har verkligen hamnat rätt, säger Frida. Folk är mer sociala här än i stan. Det blir fler riktiga möten med människor här.
Biodling är fortfarande en stor del av verksamheten, faktiskt större än honungsproduktionen.
– Vi tjänar fortfarande mer på försäljning av bisamhällen och bidrottningar än på honungen.
När de flyttade till Häradssätter sökte de efter något mer att leva på och när grossistfirman de hade kontakt med frågade om de ville koka marmelad slog de till. Idag säljer de flera olika sorters marmelad, bl a den prisbelönta jordgubbs- och honungsmarmeladen. De gör också en sweet chili-sås baserad på plommon från trakten. Men deras riktiga storsäljare är frökexen gjorda på linfrö, solrosfrö, pumpakärnor, kokos och psylliumfrö. Perfekt för LCHF-diet.
Medan vi är där kommer David Johansson med hallonplantor från norra Dalarna.
– Vi tänkte att börja odla mer av våra råvaror själva, säger Frida Knape.
Ett nytt projekt på gång?
– Nej, inget projekt. Just nu har vi projektstopp här på Häradssätter. Vi har fullt upp redan.