Liten båt med viktig uppgift
SKÄRBLACKA- Jag halkade in i Vånga kyrkokör på ett bananskal. Det har jag aldrig ångrat, säger Ulla Rätt, sopran och ordförande för kören, som i år firar 50 års-jubileum.En liten orange båt kunde i går ses på vattnet vid ABC-bron. Den bar inga passagerare utan en sofistikerad mätutrustning.
Navigerar. Hydrolog Robert Vikström sköter SMHI:s speciella mätningsbåt. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Sen blev jag kvar och det har jag aldrig ångrat. Vi har det finaste kamratskap som finns. Alla visar omtanke om varandra och ställer upp för varandra.
Vånga kyrkokör är en blandad kör med 23 medlemmar: åtta sopraner, sju altar, tre tenorer och fyra basar. Ulla Rätt är ordförande för kören. Körledare är Maria Gustafsson, kantor i Vånga och Kullerstad församlingar.
<b>Konsert</b>
I år är det 50 år sedan kören bildades och i söndags firades detta med en jubileumskonsert i Vånga kyrka. På programmet stod bland annat musik av Händel, Gunnar Wennerberg, Couperin. Maria Gustafsson sjöng solo i "Ljuset skimrar" av Händel. Per Olander var trumpetsolist. Kantor Johan Sjösten som tidigare varit körledare i Vånga, deltog som ackompanjatör och Bo Lindell, före detta Vångabo och körmedlem, numera kyrkoherde i Locknevi, höll andakt.
<b>Dokumentation</b>
Körsjungandet i Vånga startade egentligen tidigare än för 50 år sedan, enligt den dokumentation som finns. 1938 bildades en blandad kör av lärarinnan Margit Torstensson. Denna avsomnade dock ganska snart, trots stort intresse i början. Sporadiska körframträdanden skedde under 40-talet, enligt tillgänglig dokumentation. Den nuvarande kören räknar 1951 som sitt födelseår, sedan dess har det varit obruten verksamhet. Det är oklart vem som bildade kören. Det kan ha varit kantor Einar Brengdahl, som tidigare samma år hade satt samman en tillfällig kör, som framträdde vid Vånga kommunalfullmäktiges sista sammanträde.
<b>Flitiga</b>
- Vi repeterar en gång i veckan, berättar Ulla Rätt, och vi sjunger i Vånga kyrka vid alla stora helger. Varje söndag deltar två körmedlemmar i högmässan för att stötta upp psalmsången, vi turas om enligt ett rullande schema. Men vi gör också annat.
Det kan man lugnt säga. Det går nästan inte att hänga med när Ulla räknar upp vad denna flitiga skara har för sig. Förutom att sjunga tillsammans med andra körer i olika sammanhang och företa en del resor, har Vångakören deltagit i ett flertal musikaler till exempel "Kungars kung", "Som en av oss", "Skapelsen" och "Fri som en fågel".
- Vi brukar alltid delta i Vånga hembygdsförenings årsmöte och då blir det litet spexigt ibland, vi har till exempel spelat Ruskaby skola, det var jätteroligt.
Ulla själv uppskattade särskilt en konsert där Nils-Börge Gårdh medverkade och hon nämner också en dansmässa som kören gjorde tillsammans med Orgagillet, "Träd in i dansen".
Söndagens konsert avslutades med samkväm i Bergsmansgården dit även före detta körledare och medlemmar bjudits in.
<b>Orange båt</b>
De som passerade ABC-bron på tisdagen kunde se en liten orange båt på vattnet. Det var ingen modellbåt som man kanske kunde tro, utan en båt som har en mycket viktig uppgift. Ombord fanns nämligen en sofistikerad mätutrustning. Att båten finns innebär att SMHI:s hydrologer inte själva måste åka båt. I alla fall inte alltid.
- På båten finns en ultraljudsmätare som mäter vattenflödet, berättar hydrolog Robert Vikström. Vi är här i dag för att testa instrumentet. Det är båtens premiärtur.
Hydrologer är experter på vatten, dess egenskaper och förhållande.
- Man kan säga att vi tar hand om det gamla vädret, säger hydrolog Christer Jonsson. När det kommit ner i form av nederbörd i sjöar och vattendrag.
<b>Mätningar</b>
Vattentillgången i Sverige och hur vattnet rör sig, med vilken hastighet och styrka har betydelse för bland annat kraftverk och vid översvämningar, som till exempel i Arvika. I sådana situationer är det viktigt att fördämningar byggs på rätt plats. Då krävs mätningar.
- På mätinstrumentet sitter fyra ekolod, ett i varje riktning, förklarar Christer Jonsson. De mäter hur partiklarna i vattnet rör sig och sedan räknar ett dataprogram fram vattnets hastighet.
Tidigare var hydrologerna själva ute i båt och skötte mätningarna. Med hjälp av denna nya lilla fiffiga båt kan mätningarna numera skötas från land.
- Vi kommer fortfarande att gå ut i båt, men det finns tillfällen då det är riskfyllt. Då är detta ett alternativ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!