Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Linköping tar över bad, gator och parker

Allt mer, som Norrköpings kommun outsourcat i privata händer, tas nu över av - ett kommunalt Linköpingsbolag.
Stadspartner, som det heter, tycks nu kunna få hand även om Centralbadet.
Och bakom detta märkliga skeende finns också en historia, en om Två städer...

Stadspartner, ett kommunalt bolag i Linköping, vill nu ta över Centralbadet i Norrköping. Stadspartner driver redan simhallen i Skärblacka, Himmelstalundsbadet samt sköter gator och parker i centrala Norrköping.  
Foto: Janne Forsby/arkiv

Stadspartner, ett kommunalt bolag i Linköping, vill nu ta över Centralbadet i Norrköping. Stadspartner driver redan simhallen i Skärblacka, Himmelstalundsbadet samt sköter gator och parker i centrala Norrköping. Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-06-28 06:00
Redan svarar Stadspartner för driften av både Himmelstalundsbadet och Skärblacka simhall. Samt, väl mer statusfyllt ändå, även av Kaktusgruppen.
Stadspartner är ett dotterbolag till Tekniska verken, Linköpings kommuns motsvarighet till vad som var Norrköping Miljö & Energi.
Medan Norrköpings kommun sålde ut sitt energibolag behöll Linköping sitt. Och det går nu strålande bra för både Tekniska Verken och dess dotterbolag.
Som redovisades i gårdagens tidning anser sig ISS Facility Services inte klara driften av Centralbadet, som företaget tog över från årsskiftet. I stället vill man att Stadspartner ska få ta över - mitt under löpande avtalsperiod, som inte går ut förrän november nästa år.
Det var dock inte ISS, som för några år sedan vann upphandlingen om driften av Centralbadet - utan Ecuro, som sedan gled in i ISS-sfären. Från årsskiftet tog ISS Facility Services över helt från Ecuro.

Gick inte ihop
Men knappt hade övertagandet hunnit ske förrän man slog larm om, att badhuset inte gick ihop sig. Man begärde sänkning av hyran med hänvisning till att barnbassängen, på grund av all turbulens vid ombyggnaden, inte blir klar förrän i höst. Det har lett till avsevärt färre besökare än beräknat. ISS begärde också att få höja entréavgifterna.
Kultur- och fritidsnämnden sa blankt nej till hyres­sänkning. Avgiftshöjningen godtogs bara till hälften, med fem kronor - från 45 till 50 kronor. Och det inte förrän till 1 september.
- Det var inget fel på förståelsen från kultur- och fritidsnämndens sida, säger ISS regionchef Mikael Andersson. Men de har samma problem som vi. De har inga pengar.

Inte lyckats
Han vill inte bara skylla på problemen med barnbassängen, även om de naturligtvis har spelat in.
- Nej, man får också konstatera att vi inte har lyckats. Vi har inte fått ut det som vi borde av Centralbadet.
- Det skulle behövas någon som är beredd att satsa. Det är inte ISS, men det är Stadspartner. De går in i samma förutsättningar som vi, och dessutom kommer vi att subventionera dem i början. Redan idag har de hand om yttre skötsel och annat, de kan hitta synergieffekter. De får helt andra förutsättningar än vi har, säger Mikael Andersson.
Även om ISS också har Ljungsbrobadet så är det inte baden, som är det egentliga kompetensområdet - utan snarare då sådant som städning.

Måste godkänna
Stadspartner har redan hand om både Himmelstalundsbadet och Skärblacka simhall. Ska de få ta över även Centralbadet måste kultur- och fritidsnämnden godkänna, att dess avtalspartner ISS får träda ifrån. Nämndens ordförande Margareta Borggren vill inte uttala sig om, vad som kommer att ske.
- Först måste våra tjänstemän kolla, hur regler och avtal ser ut.
Något principiellt emot att ett kommunalt bolag - även om det dessvärre inte är Norrköpings kommuns eget - tar över, det har hon däremot verkligen inte.
- Nej, tvärtom tycker jag att det här med entrepenader är lite överskattat. Alla entrepenaderna som Norrköpings kommun har, är de verkligen så bra?
Kaktusgruppen ingår i skötseln av gator och parker i centrala Norrköping, som Stadspartner tog över i konkurrens med Enista. Där ingick Norrköpings parkarbetare, anställda av Norrköping Miljö & Energi. Och de gick, även de, med i den stora försäljningen till Sydkraft.

... och så vidare ...
Som sedan bara ville bli av med Enista, och till slut också lyckades sälja - till Tekniska Verken! Som integrerade Enistas verksamhet med egna bolaget Stadspartner. Och så rullade det hela vidare...
Bakom turerna kring Centralbadet finns alltså även en, möjligen sedelärande, historia om Två städer.
Som ligger så nära varandra - men som valde så olika vägar. Och, som det nu tycks, också blev så olika framgångsrika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om