Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Limnologen: "Jag vet att det är ett problem"

Hittills har kommunens mätningar inte kunnat påvisa några stora myggproblem i området runt Kättinge och Jonsberg, men mätningarna ska fortsätta. "Jag vet ju att det är ett problem", säger Simon Karlsson, limnolog på Norrköpings kommun.

Fem år har mätningarna pågått utan att några större mängder mygg har påvisats. Men mätningarna ska fortsätta.

Fem år har mätningarna pågått utan att några större mängder mygg har påvisats. Men mätningarna ska fortsätta.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköping2021-06-16 07:00

Mätningarna av myggor i området började 2016 och har fortsatt varje sommar sen dess. 

– Det krävs tre år av insamlade myggor för att man ska kunna få tillstånd till bekämpning. Och hittills på de här fem åren så har vi inte fått de mängderna som påvisar att det är ett problem. Det är ju "jättestörigt", för jag vet ju att det är ett problem, säger Simon Karlsson. 

Finns det fällor ute i år?

– Nej. Det är nästa vecka som det är tänkt att sätta igång. Vi har haft utförare som gjort det tidigare år men de har sagt nej, så jag söker med ljus och lykta efter en ny utförare. Hittar jag ingen till nästa vecka får jag nog åka ut och sätta ut dem själv. 

– Alla är för att vi fortsätter insamlingarna, dels samhällsbyggnadskontoret där jag arbetar, men också politiken stödjer det, säger Simon Karlsson.

Om det går att bevisa myggproblemen, vad vill du se för åtgärder?

– Jag vill helst inte bekämpa utan istället göra naturvårdsåtgärder, som att återskapa Mönnerumssjön och på så sätt minska de här översvämningsområdena där det står vatten. När du har en kraftig höjning av vattnet och det sen går ner och det bildas pölar, det är då det kommer bli problem. Kan du ha en permanent vattenspegel större delen av året så skulle de här problemen minska.

Hittills är det just Mönnerumssjön som har utretts för att återställas till sjö, men Simon Karlsson är medveten om att det finns flera platser uppströms där det finns samma problem.

– Vi har låtit myggforskarna göra en karta med satellitbilder när det är torrt och när det är blött, så vi vet var det teoretiskt sett kan vara myggproblem längs Jonsbergsån. Men någon vidare utredning har vi inte gjort där.

– Svårigheten är ju rådigheten över marken. Vi måste ju ha med oss markägarna, och anledningen till att Mönnerumssjön är intressant är att kommunen äger en bit av marken där. 

De första tre åren av mygginventering anlitades Jan Lundström, verksamhetsledare för biologisk myggkontroll och ansvarig för bekämpningen av myggor vid Nedre Dalälven, in som expert.

– Det är en klockren miljö för att det skulle bli väldigt mycket mygg i området, säger han. 

Även har tror mer på vattenreglering än besprutning från luften som en lösning.

– Att dra igång en bekämpning är stor apparat och förenat med stora kostnader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!