Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lilla My fick smak för seger

Värmen tog musten ur både hundar och hundägare som var på helgens nationella hundutställning på Himmelstalundsfältet. Men inga sura miner för det.
- Det är ju bättre än spöregn, säger Beth Engström.

Diva är en 3-årig Chihuahua. Hennes matte berättar att det är de stora öronen och det stora huvudet som är typiskt för rasen, och så den behändiga storleken såklart. Foto: Andreas Skogh

Diva är en 3-årig Chihuahua. Hennes matte berättar att det är de stora öronen och det stora huvudet som är typiskt för rasen, och så den behändiga storleken såklart. Foto: Andreas Skogh

Foto:

NORRKÖPING2007-06-11 06:00
Beth Engström är ordförande i Östergötlands kennelklubb som arrangerade helgens hundutställning. Sammanlagt har 2430 hundar från hela norden deltagit i tävlingarna vilket resulterade i att hela 198 raser visades upp, så det fanns stora chanser att få se sin egna favorit. Dalmatinern Lilla My vann unghundsklassen för dalmatiner och hennes uppfödare Kenth Borggård är nöjd med hennes insats.
- Det här var hennes tredje utställning så hon skötte sig bra, men i den här värmen blir hon trött och inte så showig som hon kan vara.

Dalmatinerfrälst
Kenth Borggård brinner för rasen dalmatiner och berättar vad det är som gör att han älskar att åka på utställningar med sina hundar.
- Det är en konst, säger han, att välja rätt kombination av hundar och sedan få fram en vacker hund som man kan tävla med.
Kenth Borggård tittar sig omkring och pekar på ett gäng dalmatiner en bit bort.
- Dem där är bäst i Sverige, säger han.
På frågan om de är hans största konkurrenter svarar han skrattande:
- Nej, vi är goda vänner.
Det är så det är på en hundutställning. Det är många som samlas och tävlar, men deras gemensamma intresse gör dem också till goda vänner.
- Det är roligt att träffa andra som har hund med samma ras, säger Beth Engström. När man är inne i ringen är det tävling på fullt allvar men så fort man kommer utanför är alla vänner.
Pudeln Vera blev bäst bland pudeltikarna. Vera är uppfödd i Norrköping och hennes uppfödare Sofia Nandrup berättar glatt historien om varför pudlar har så roliga frisyrer.

Pudeln en jakthund
- Vera har en vanlig kontinental klippning, säger hon och ställer upp Vera och börjar peka. Ursprungligen användes pudlar som vattenapporterande jakthundar och då klippte man pälsen för att det skulle bli lättare för hunden att simma. Man sparade pälsen på främre delen av kroppen och benen för att hålla organen och lederna varma. De två bollarna med päls som sparas på ryggen kallas njurbullar.
För att hålla Veras päls fin krävs kontinuerlig borstning. Dagen innan tävlingen badades och klipptes Vera i sex timmar, men enligt hennes uppfödare tycker Vera om det.
- Pudlar verkar vara födda till divor, säger Sofia Nandrup.

Trendigt med hund
Trots att värmen var tuff för både djur och människor var det rekordmånga på plats för att tävla.
- Kan bero på att det är lite "inne" att ha hund, säger Beth Engström.
Att många skaffar hund för att det är trendigt tror hon inte behöver betyda att många hundar blir övergivna efter några år.
- Nej, då beror det snarare på att det är fel person som skaffar hund och sådana kommer alltid att finnas, säger Beth Engström.
Att utställningen lockade många besökare hoppas Beth Engström ska leda till ett flerårigt kontrakt med kommunen som ger dem rätt att vara på Himmelstalundsfältet även i framtiden.
- Det verkar som att kommunen fått upp ögonen för att det här är stort och att verksamheten hela tiden växer. Nu känns det som att de börjar ta oss på allvar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om