Han bytte polisyrket mot godis – vill bli stor i USA

Efter 15 år som polis har Liberty Oxelblad tagit klivet och uppfyllt drömmen han burit på i 20 år – att jobba med godis. "Målet är att expandera sakta men säkert i Europa och sedan i USA".

Liberty Oxelblad har kastat sig ut i det egna företagandet efter 15 år som polis.

Liberty Oxelblad har kastat sig ut i det egna företagandet efter 15 år som polis.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-05-16 05:00

Nyheten i korthet

  • Efter 15 år i polisens tjänst har Liberty Oxelblad bytt bana för att förverkliga sin dröm om att arbeta med godis genom sitt företag Candory.
  • Candory, som levererar svenskt lösgodis direkt till kundens dörr, startade i Sverige men siktar på att gradvis expandera i Europa och USA.
  • Trots att Liberty beskriver polisyrket som "fint och roligt" valde han att följa sin kreativa ådra och uppskattar utmaningen att bygga upp något från grunden.

Garaget hemma på tomten i Hallberga rymmer över 300 sorters lösviktsgodis och medan Folkbladet är på besök plingar det in nya beställningar via datorn som är placerad i gången mellan raderna av godissorter. 

– Det är flera som har sommarställe här ute i skärgården som har beställt, säger Liberty Oxelblad.

Det har gått två månader sedan 41-åringen kastade sig ut. Då sa han upp sig efter 15 år som polis för att satsa på det han drömt om i 20 år. Nu har hans nystartade företag Candory två veckor på nacken. Affärsidén: Leverera klassiskt svenskt lösgodis till kundens dörr. Idén föddes när Liberty bodde i USA 2003 och blev varse amerikanernas godisutbud.

– De har mycket snacks, men inget bra godis. Det smakar annorlunda. Jag har bott utomlands i perioder och jag har insett att det inte finns så bra godis någon annanstans som i Sverige, säger Liberty Oxelblad.

undefined
Drygt 300 sorters lösviktsgodis finns i Libbie Oxelblads garage.

Även om godissugna utlandssvenskar är en målgrupp som Liberty på sikt hoppas på, så är det från Sverige de första beställningarna kommit. Nästa steg är EU-länderna följt av USA som ett stort mål. Än så länge är det bara Liberty som, utrustad med plasthandskar, plockar ihop det som kunderna vill ha i en plastpåse varefter det läggs i en kartong.

– Men om det fortsätter i den här takten så kan det bli aktuellt att anställa inom en ganska snar framtid, säger Liberty Oxelblad.

Under sina år som polis provade Liberty på en rad olika uppgifter. Han inledde som ordningspolis i Norrköping, har varit förhörsledare, jourutredare, tillförordnad gruppchef, stationsbefäl, jobbat på grova brott, varit operativ samordnare och attrahera- och tillväxtsamordnare i polisområde Södermanland. Avslutningsvis var han kommunpolis i Katrineholm i sju månader innan han lämnade polisyrket.

– Det var sorgligt att säga upp sig, det är ett otroligt fint och roligt yrke. Men det är dags att testa något nytt.

undefined
Alla beställningar görs online. Liberty Oxelblad tar emot beställningarna via datorn som står på ett bord mellan raderna av godis.

Norrköping har präglats av en rad skjutningar och andra grova våldsbrott de senaste åren. Det är en annan verklighet än den Liberty Oxelblad upplevde när han var i yttre tjänst i Norrköping 2009 till 2012.

– Det är en stor skillnad jämfört med den tiden när jag var ute. Det fanns en ömsesidig respekt mellan oss och de kriminella. Vi visste vilka de var och träffade dem regelbundet. Då handlade det mer om mc-gäng, i dag är det mer fluktuerande gäng med barnsoldater och det är väldigt känslostyrt, säger han oroat.

undefined
Liberty Oxelblad jobbade som kommunpolis i Katrineholm innan han sa upp sig för att satsa på sitt godisföretag.

Liberty hymlar inte om att han är kritisk till att närpolisstationerna togs bort i och med polisens stora omorganisation för tio år sedan. Han tror att det krävs mer lokal närvaro för att få bukt med den våldsamma problematiken.

– Vi hade samarbete med skolor, samhället och socialtjänst. Vi hade kontakt med ungdomarna och hade stenkoll på vilka de var. Den personliga kontakten är ovärderlig och det gäller att stävja i ett tidigt stadium innan det eskalerar.

undefined
På sin tomt har Liberty Oxelblad ett garage som nu har blivit hem åt hans företag Candory.

Han hoppas polisen ska hitta tillbaka till en liknande lösning framöver.

– Områdespolisen gör ett jättejobb, men jag inbillar mig att de inte mäktar med uppgiften.

Det var dock varken samhällsutvecklingen eller polisens organisatoriska beslut som fick Liberty Oxelblad att söka sig från yrket.

– Nej, det var snarare min kreativa ådra som kände att den hade mer att ge och det är spännande att få möjligheten att bygga upp någonting från grunden. Vi får se om jag söker mig tillbaka till polisen någon gång i framtiden, men nu är det detta som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!