Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Levande hällristningar i nya forntidsrummet

Tredimensionella hällristningar, karaktärer från ett skiktat samhälle och ett antal nya fyndföremål från Borg och Herrebro. Det är några av de saker som visas upp när Stadsmuseet öppnar sitt nya forntidsrum på söndag. - Folk är intresserade av forntiden, säger utställningsintendenten Bonnie Festin.

Utställningsintendenten Bonnie Festin visar en exklusiv träteater där man kan veva sig genom 7000 år på bara några sekunder.

Utställningsintendenten Bonnie Festin visar en exklusiv träteater där man kan veva sig genom 7000 år på bara några sekunder.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-05-08 03:00
Till vänster om dörren i det nya forntidsrummet på Stadsmuseet står tre karaktärer. Trälen Yngve, handelskvinnan Hedda och stormannen som är så förnäm att han inte ens har något namn. Deras uppgift är att visa på hur skiktat samhället kunde vara under järnåldern.Det är ett av flera nya grepp som visas i den nya permanenta basutställningen på museet. Här visas sälskelettet som hittades vid bygget av rådhuset och flera nya fynd från Borg och Herrebro har lånats in från Historiska museet, men utställningen visar inte bara gamla föremål utan här används också ljud och bild.- Tänket och arrangemanget är helt nytt, det är nya gestaltningar, berättar utställningsintendenten Bonnie Festin.Bland annat finns en ljudgestaltning där bronsåldersflickan Freja, 12 år från Pryssgården, har mycket att berätta.- Man får sådan effekt med rörelse och ljud, menar Festin.Levande ristningar
Det som verkligen drar till sig blickarna är annars en tredimensionell sekvens som visas på en teveskärm. Hällristningarna ute på Himmelstalundsfältet får plötsligt liv och reser sig ur berget.- Vi vill väcka intresse för hällristningarna.Locka till fördjupning
Utställningen är så väl lättintaglig som informativ och tanken är att den ska kunna användas i samband med undervisning framöver. Att det behövdes ett nytt utställningsrum och en utökad utställning är Bonnie Festin och Anne Wastesson Jonsson som tagit fram det hela överrens om.- Vi kände att vi måste förnya basutställningen, det tidigare forntidsrummet blev mer och mer inträngt och fungerade lite som genomgångsrum för lunchgäster, säger Festin.- Vi har fått med lite av den nyare forskningen också, konstaterar Wastesson Jonsson.Förhoppningen är att utställningen ska ge upphov till ett fortsatt intresse att fördjupa sig i Östergötland och dess forntid.- Tanken är att folk ska intressera sig för arkeologi och historia, vi ger bitar och associationer så att man kan spinna vidare, säger Festin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om