Lennart får betala dyra pengar för tjänst som inte fungerar

NORRKÖPING
I två år har Lennart Eriksson betalat dyrt för en kommunal tjänst som inte fungerat. På grund av sjukdom kan han inte sortera sina sopor och för det tar kommunen ut en fem gånger så stor rörlig avgift. På Enista vill man inte kännas vid problemet och hänvisar till kommunen som beklagar det som skett.

I två år har Lennart Eriksson väntat på den rosa sopsäcken. I tisdags kom den men upptar inte mer än hälften av hans soptunna. "Avgiften gjorde mig inget men att det som jag betalade för uteblev har gjort mig irriterad", säger han.
FOTO: ROBERT SVENSSON

I två år har Lennart Eriksson väntat på den rosa sopsäcken. I tisdags kom den men upptar inte mer än hälften av hans soptunna. "Avgiften gjorde mig inget men att det som jag betalade för uteblev har gjort mig irriterad", säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-11-29 00:00
När kommunen 1998 införde källsortering för villaägare i Norrköping kontaktade Lennart Eriksson kommunen. På grund av sjukdom har han svårt att källsortera och undrade vad det skulle kosta om han inte gjorde det.
- Jag skulle betala en högre avgift och få en rosa sopsäck men den fick jag först den här veckan, berättar han.
För att slippa källsortera skulle han få betala en fem gånger så stor avgift vad gäller den rörliga kostnaden. Men detta var inget problem för Lennart Eriksson. Kostnaden motiverade kommunen med att man på sopstationen måste sortera hans sopor för hand, det ska täcka de extra kostnaderna. Den rosa säcken ska hämtas som vanligt men vid avlämningen plockas ut på deponi. Men detta har inte skett under de två åren som gått. Göran Svensson, driftchef på Enista återvinning som sköter insamlingen på uppdrag av kommunen, vill först inte tro på Lennart Eriksson. När han ringer upp hänvisar Göran Svensson till kommunen och avslutar abrupt samtalet. Till Folkbladet talar han om att han tvivlar på uppgifterna om den rosa säcken men övergår till att hans personal har gjort fel.
- Det ska stå i deras körjournaler men i så fall har det väl blivit något fel, förklarar han.

<b>Förbränning</b>
Lennart Erikssons osorterade sopor har behandlats som andra sorterade sopor, de har gått till förbränning. Men detta i sig är inget allvarligt. Alla sopor både sorterade och osorterade går till förbränning det är bara de komposterbara soporna som ska bort. Beslutet att sortera sopor infördes av kommunen för att få fram ett renare utsläpp. Från början var det tänkt att alla i kommunen skulle källsortera. Men än så länge är det bara villaägare och en del kranskommuner som ingår.
- Idag har vi valt att vänta med införande hos alla hushåll på grund av vissa problem som vi inte lyckats lösa, berättar Lars Söderström, renhållningsingenjör på kommunen.
Han beklagar att Lennart Eriksson har fått betala för en tjänst som inte har fungerat men säger sig vilja kontrollera fakta innan han vil föreslå en överenskommelse.
- Är det verkligen så det förhåller sig så ska vi göra en överenskommelse. Då har han betalat fel avgift, säger han.
Lars Söderström anser att dagens system kanske borde ses över. Människor som på grund av sjukdom inte kan källsortera får idag betala extra avgifter bara för att de bor i villor.
- Det borde ändras så att det är mer frivilligt men att det kan styras med avgifter. Det miljömässigt bästa alternativet skulle också vara det billigaste, förklarar han.

<b>Straffavgift</b>
De osorterade soporna som kommer från hyreshusen tas idag till förbränning liksom de sopor som läggs i den gröna soptunnan hos villaägarna. Men Lennart Erikssons osorterade sopor ska inte brännas utan sorteras för hand.
- Det känns som om avgiften är en straffavgift, berättar han.
Men det hävdar Lars Söderström på kommunen bestämt att det inte är.

<b>Tar ingen hänsyn</b>
- Idag är regelverket att man inte tar någon hänsyn till sjukdom vid sortering. Men det är beslut som togs under förutsättning att alla skulle källsortera. Formellt finns det en renhållningsordning vi måste följa, förklarar han.
Effekten blir att Lennart Eriksson får betala mer trots att det inte är någon skillnad på hans sopor och de som kommer från hyreshusen. Under två år har han dessutom betalat för en tjänst som inte fungerat. Men i tisdags kom den första rosa sopsäcken och det var först efter att Lennart Eriksson själv ringt upp och frågat efter den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om