Lena Ek ska leda utredning om grön ekonomi

I juni beslutade Regeringen för att starta en utredning med uppgift att ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi. Lena Ek leder uppdraget.

Lena Ek leder en ny utredning om en nationell bioekonomistrategi. Uppdraget  ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lena Ek leder en ny utredning om en nationell bioekonomistrategi. Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Foto: Södra

Norrköping2022-07-28 21:00

Valdemarsviksbon Lena Ek (C) har utsetts till särskild utredare av regeringen. Den 15 augusti ska hon inleda arbetet med att ta fram strategi, mål och åtgärder som ska leda till "en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi". I uppgiften ingår att ge förslag till ett eller flera uppföljningsbara mål och, vid behov förslag på åtgärder, för en växande bioekonomi. 

Hon ska också föreslå åtgärder som främjar effektiv produktion av flytande biodrivmedel baserat på inhemska råvaror i Sverige, inklusive ett eller flera alternativa förslag till långsiktigt produktionsstöd.

 – Uppdraget är komplext och sträcker sig över flera sektorer. Med en gedigen bakgrund inom miljö- och jordbruksfrågor från både nationell och europeisk nivå har Lena Ek helt rätt kompetens för uppdraget, och även det engagemang som krävs. Jag känner mig både trygg och glad att Lena nu förordnats som särskild utredare, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i en skriftlig kommentar.

Uppdraget om produktion av biodrivmedel ska redovisas senast den 15 februari 2023. Uppdraget i övrigt ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lena Ek har tidigare varit europaparlamentariker och miljöminister i Reinfeldt-regeringen. Hon har också varit ordförande för skogsägarna i Södra. Ett uppdrag som hon haft sedan 2015. Tidigare i år lämnade hon uppdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!