Ett antal sjundeklassare sitter i ett omklädningsrum på Klingsborgsskolan och får chansen att ställa frågor till Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI. Eleverna har nyss varit inne i den uppblåsbara, mobila bion "Geodomen" som står uppställd i gymnastiksalen och sett en visualisering om klimatförändringar och komplexiteten i vädersystemen och snart är det dags för nästa klass att stiga in i mörkret för att titta på film på den 6,5 meter breda och 360° kupolformade skärmen.
Den här veckan turnerar geodomen till olika skolor i länet inför Earth hour som infaller den 30 mars – det hela är ett samarbete mellan SMHI, Länsstyrelsen Östergötland och de deltagande kommunerna och för själva domen står Visualiseringscenter.
– Visualiseringscenter och SMHI har samarbetat i ett antal år, vår roll är ju att göra det lättare att väcka intresse för de här frågorna hos eleverna, berättar Andreas Anglesjö från Visualiseringscenter.
Från SMHI finns, förutom Charlotta Eriksson, även hydrologen Katarina Stensen på plats, de guidar Klingsborgseleverna under varannan visning på onsdagen. Charlotta Eriksson förklarar hur visningen i Geodomen är upplagd:
– Vi börjar i rymden och zoomar in mot jorden, det blir tydligt att den består av land, hav och glaciärer. Sedan blir det en hel del om atmosfären och växthusgaser men också att det inte bara är växthusgaser som påverkar, säger Charlotta Eriksson.
– Vi förklarar hur komplexa de här systemen är och hur man kan mäta de här förändringarna. Sedan visar vi hur det kan komma att se ut i Sverige i slutet av seklet vad gäller temperatur och nederbörd i de olika modellerna vi utgår ifrån. I slutändan handlar det också lite om hur vi kan anpassa oss till det här och vad vi kan göra för att förbättra situationen..
Klassen 7D ska strax ge sig in i Geodomen så vi passar på att fråga eleverna Jessica Ibrahim och Zeinab Al Karubi om de tycker att klimatfrågan är viktig och det visar sig att det här är elever som har varit med på lektionerna.
– Absolut jätteviktigt! För mycket koldioxid i atmosfären gör att det blir växthuseffekt, säger Zeinab och Jessica fyller i:
– Då blir det varmare, isarna smälter och vattnet stiger.
Erika Kihlberg är energi- och klimatrådgivare på kommunen och tror det här är ett bra sätt att informera om klimatfrågor.
– En jättekul satsning! Jag tror också att det är jätteviktigt att få information från människor som faktiskt jobbar med det här och kan frågorna.