Lekfull teater

Medlemmarna i den nystartade teatergruppen Teater Tråckla hade vansinnig tur i lördags. Inte en droppe föll över deras premiärföreställning i gröngräset vid Färgargården.

Hur långt har vävarna kommit med Kejsarens tyg? Här försöker man ta en tjuvtitt in genom fönstret, men misslyckas gruvligt.Foto: Henrik Witt

Hur långt har vävarna kommit med Kejsarens tyg? Här försöker man ta en tjuvtitt in genom fönstret, men misslyckas gruvligt.Foto: Henrik Witt

Foto:

NORRKÖPING2007-07-09 06:00
Och nog kändes HC Andersens gamla klassiker Kejsarens nya kläder igen, fast den här lekfullt improviserades fram av barfotaskådespelare.
Uppsättningen betecknas som en familjeföreställning och alla generationer fanns också på plats under äppelträden i gräset intill Färgargården. De unga skådespelarna sprudlade av energi och spelglädje, så pass att motionärerna på Strömsrundan vid Åbackarna nyfiket vred på huvudena när de joggade förbi och de som var ute på promenad måste stanna till en stund.

Modern
Sagan är lite försiktigt moderniserad. I en scen från ett klassrum får eleverna veta att de som kan se tyget kommer att få MVG, mycket väl godkänt, medan de som inte kan se det får underkänt. Desto modigare då, av den unge som vågade ropa: Han är ju naken.
Slutapplåderna var varma från 50-talet personer i publiken och skådespelarna drog en suck av lättnad över att de klarat premiären utan regn.
Teater Tråckla består av fem ungdomar som alla antingen utbildar sig till teaterpedagoger vid Marieborgs folkhögskola eller också redan gått färdigt utbildningen.
- Vi har haft en utforskande teatergrupp sedan i våras i form av en studiecirkel och då kände vi att vi ville göra något mer, berättade Sofia Nerman.

Improvisation
Att det blev Kejsarens nya kläder berodde till viss del på att en av medlemmarna i truppen redan bearbetat den som en skoluppgift, men slutresultatet blev något helt annat än det ursprungliga manuset och får nog tillskrivas hela gruppen. Faktum är att det inte finns något manus alls. Det enda som finns nedskrivet är en fast berättartext. Till den gestaltas och improviseras sedan rollerna fram under föreställningen. Och roligt blir det.
Någon lön till skådespelarna finns det inga pengar till. Försörjer sig gör dem genom att ta vanliga sommarjobb. Tre av dem jobbar exempelvis i äldreomsorgen, men det verkar inte bekymra dem. Här handlar det om ungdomar som brinner för teater.
Till själva föreställningen har de däremot fått stöd av Stadsmuseet som upplåter gräsmattan vid Färgaregården och från kultur- och fritidskontoret som bland annat lämnat bidrag till rekvisitan.
- Det har gått väldigt bra att få stöd. Alla vi har pratat med har varit så positiva, berättar Sofia Nerman.

Textilens stad
Varför man kallar sig Teater Tråckla förklarar Maria Bergquist så här:
- Tygerna har förföljt oss Norrköping är ju en textilstad, Kejsarens nya kläder handlar om tyger och den nästa föreställning vi planerar att göra har anknytning till Norrköping just som textilstad.
Den föreställningen kommer att vända sig till vuxna. Att man valde att vända sig till barn denna gång berodde på att de upplevde att det var ont om kulturaktiviteter för barn i Norrköping under somrarna.
Kejsarens nya kläder kommer att spelas alla dagar i denna vecka vid Färgargården utom idag, måndag, och på onsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om