Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lekavdelningen krymps

Pingisbordet och tonårshörnan är två av de saker på lekterapin som riskerar att försvinna när lokalen halveras.
- Här har barnen en möjlighet att glömma sin sjukdom, leka och slappna av i en neutral omgivning. Men med neddragningarna blir det svårt att tillgodose behovet, säger Kerstin Svensson, lekterapeut på barnavdelningen.

Större än så här blir inte lokalen. Vi har redan tvingats sälja ett piano, en vävstol och en drejskiva men ändå får vi problem att få plats efter neddragningarna, förklarar Kerstin Svensson. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

Större än så här blir inte lokalen. Vi har redan tvingats sälja ett piano, en vävstol och en drejskiva men ändå får vi problem att få plats efter neddragningarna, förklarar Kerstin Svensson. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-02-25 06:00
På barnavdelningen i Norrköping har man under flera år arbetat med att få bort barnens rädsla för sjukvård. Det har bland annat handlat om att två kuratorer och två psykologer har varit kopplade till det dagliga arbetet men även en välutvecklad lekterapi. Men under året kommer förändringar att ske på barnavdelningen. Det handlar bland annat om att mottagningen kommer att flytta in i, och dela lokal med dagavdelningen.
Lekterapin som idag ger barnen en möjlighet att för en stund tänka på annat än sitt sjuktillstånd kommer att halveras. Redan 2003 försvann psykologerna och efter neddragningarna återstår bara en kurator och en halverad lekterapi.
- Från början var det tänkt att hela lekterapin skulle bort till ett enda rum på avdelningen men så blev det inte. Det blir svårt att klara av verksamheten när dagens lokal halverats, berättar Kerstin Svensson.
Neddragningarna innebär även att barn som behöver ortopedisk vård eller vård på öron, näsa, hals avdelningen inte längre ska till barnavdelningen i Norrköping.

Vuxenavdelning
- De hamnar på en vuxenavdelning och det är ju något vi i alla år arbetat för att få bort. Det var ju det som var så bra i Norrköping. Att alla barn låg på samma avdelning och att lekterapi fanns för att de skulle kunna förstå sin sjukdom genom lek, förklarar Kerstin Svensson.
Lekterapin har även underlättat för de barn som haft rörelseproblem eller till exempel behöver träna upp ett skadat ben.
- Med hjälp av leksaker och lekar slappnar barnen av och glömmer att det ibland gör ont. , fortsätter hon.
Men under året riskerar det att försvinna. Med en och en halv tjänst i lekterapin har den inte någon möjlighet att hålla samma öppettider som idag. Och den avkoppling eller vila som många barn med en kronisk sjukdom behöver för att för en stund komma bort från alla provtagningar är nu i riskzonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om