Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lek- och språkfyllt

Igår besökte förskole- och ungdomsministern Lena Hallengren (s) förskolan Hantverkaren i Norrköping. En förskola där drygt 80 procent av de 40 barnen lever i tvåspråkiga miljöer. Självklart hamnade därför frågor om mångfald och språkinlärning i fokus.

Förskole- och ungdomsminister Lena Hallengren (s) hälsar på 1,5 åriga Luka Mirosavljevic på förskolan Hantverkaren under sitt besök i Norrköping. Luka Mirosavljevic är dock mer intresserad av legobiten än ministern.
FOTO: FREDRIK SCHLYTER

Förskole- och ungdomsminister Lena Hallengren (s) hälsar på 1,5 åriga Luka Mirosavljevic på förskolan Hantverkaren under sitt besök i Norrköping. Luka Mirosavljevic är dock mer intresserad av legobiten än ministern. FOTO: FREDRIK SCHLYTER

Foto:

NORRKÖPING2004-04-07 06:00
Syrianska, arabiska, persiska, serbokroatiska, spanska, kinesiska, engelska, grekiska, romani och så förstås svenska. Det är de språk som barnen på förskolan Hantverkaren i Norrköping talar. Förskolan lägger därför stor vikt vid språkinlärning och mångfald. Det var naturligtvis en av anledningarna till att Lena Hallengren just besökte den här förskolan under sin vistelse i Norrköping. Under närmare en timme samtalade Lena Hallengren med förskolans personal, som berättade hur verksamheten bedrivs.
- Det är speciellt att jobba i ett sådant här område, säger barnskötaren Cajsa Dahlgren. Det ställer helt andra krav på mig som pedagog.
Ministern fick lyssna hur man lär barnen att bli tvåspråkiga och hur verksamheten går till. Personalen berättade att man får arbeta på ett annat sätt när barn och föräldrar kommer från en mängd olika länder och kulturer. Till exempel fungerar det inte att skicka hem lappar med information till barnens föräldrar. Istället får man använda sig av personliga möten och muntlig kommunikation.
- Det här traditionella går inte att ha, för det förstås oftast inte eller tas inte emot, säger Hantverkarens enhetschef Susanne Lagercrantz.
Men det största problemet på Hantverkaren är som på många andra förskolor personaltätheten. Det är för få vuxna och för stora barngrupper. På Hantverkarens två avdelningar är det tre vuxna på 20 barn. Men personalen vill att det skulle vara tre vuxna på 15 barn. Då skulle personalen få mer tid till varje barn och arbetsmiljön skulle bli bättre.
- Det är önskedrömmen, säger Cajsa Dahlgren.
Lena Hallengren lovar att det ska bli bättre med det framöver. Med start 2005 ska barnomsorgen tilldelas 1 miljard kronor extra efter en uppgörelse mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Året efter skjuts mer pengar till. Det ska resultera i att 6 000 personer till börjar arbeta i förskolan och att antalet personal och barngrupperna blir just så stora som personalen på hantverkaren vill.
- Jag vet att behovet finns i kommunerna, säger Lena Hallengren. Men sedan är det upp till kommunerna att sköta planeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!