Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Leijonborg träffade elever på Kungsgårdsgymnasiet

NORRKÖPING
- Vi är ett litet parti, som gör stor skillnad!
Det menade folkpartiets ledare Lars Leijonborg, som igår gästade Norrköping och Kungsgårdsgymnasiet, där han träffade förstagångsväljande elever.

Lars Leijonborg (fp) är på välturné i samband med partiets vårkampanj och gästade igår Kungsgårdsgymnasiet och dess förstagångsväljare.
FOTO: ROBERT SVENSSON
foto: robert svensson

Lars Leijonborg (fp) är på välturné i samband med partiets vårkampanj och gästade igår Kungsgårdsgymnasiet och dess förstagångsväljare. FOTO: ROBERT SVENSSON foto: robert svensson

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-05-30 00:00
Enligt vissa opinionsmätningar är folkpartiet så litet just nu, att man riskerar åka ur riksdagen - och det skulle onekligen bli en stor skillnad.
Men partiledaren Lars Leijonborg verkar strida som ett - lejon, för att partiet ska klamra sig kvar över fyraprocentsspärren.
Han syns i TV-debatter, hörs i radio och intervjuas i tidningar och åker på valturnéer, som till Östergötland igår:

<b>Tillfälligheter</b>
- Men att jag synts så mycket på sistone är mer tillfälligheter, eftersom jag känt att vi i folkpartiet måste stå upp och argumentera mot de främlingsfientliga strömningar som dyker upp. Dels i Sverige via Sverigedemokraterna och dels i Danmark och deras "danske folkparti".
- Samtidigt har ju faktiskt valrörelsen sparkat igång och vi i folkpartiet kör just nu en vårkampanj inför höstens val.
- Så det som hänt i bland annat TV på sistone känns som en upptakt på valarbetet, framhåller Lars Leijonborg. Och att just vi folkpartister tar den här debatten, känns som en plikt och tradition med tanke på vår liberala människosyn, där individens väl och ve alltid går först.

<B>? Vad är dina huvudfrågorinför valkampanjen?</B>
- Vi ha fyra huvudämnen, nämligen att kämpa mot rasism, att skolan måste bli bättre, handikappade få mer hjälp och ökad jämställdhet mellan könen.
Alla frågorna hann debatteras under Leijonborgs besök på Kungsgård, där det bland annat framkom att folkpartiet vill återinföra betyg redan från sjätte klass igen.
- Så att man vet var man står i ett tidigare skede och därmed har lättare att sätta in åtgärder. För kvartssamtal, eller vad det nu heter, verkar inte fungera, eftersom det inte alltid går fram hur eleven verkligen ligger till, utan det blir i vissa fall en chock vid första betygssättningen i åttan.

<b>Ökad stress?</b>
Men ökar inte stressen på elever i sexan som får ett dåligt betyg?, frågade en elev.
- Så kan det vara, men det blir ännu mer stressigt om de får betyg först i åttan och måste sätta in åtgärder inför slutbetyget i nian. Ju tidigare man får signal om att betyget inte är så bra, desto mer tid får man ju till åtgärder.
- Dessutom vill vi ha sex olika betygsgraderingar.
- Skolan, sa Leijonborg, är ett jätteproblem idag, med sämre resultat, stökiga lektioner och elever som inte kommer i tid.
- Ska svenska elever kunna konkurrera med elever från Tyskland, Japan, USA och Ryssland med flera i framtiden, så krävs en stor satsning på skolan, större än vad socialdemokraterna gör idag.
- Sen är vi emot sossarnas förslag att ungdomar kommer in på gymnasiet även om de är underkända i grundämnena svenska, engelska och matte.
- Det är att lura ungdomarna, att de nog fixar det här ändå, vilket de troligen inte gör!
Godkänner ni att homosexuella adopterar barn? frågade en annan elev.
- All adoption av barn, måste föregås av en prövning om man är lämplig som förälder, men om man är homosexuell eller inte spelar ingen roll, utan det är den individuella lämpligheten som ska avgöra.

<B>? Och er argumentation angående jämställdheten?</B>
- Man har kämpat för detta sedan 1700-talet och fortfarande finns det kvinnor i Sverige som tjänar mindre än män på samma jobb. Detta måste försvinna och borde ha gjort det för länge sen, menade Lars Leijonborg.
- Vidare är vi för att Sverige direkt ökar sitt stöd till u-länderna till en procent av bruttonationalprodukten, mot bara 0,7 procent av socialdemokraterna idag.
Ett kort och effektivt valmöte var till ända och Lars Leijonborg hastade vidare mot nya möten och debatter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om