Legend lämnar manegen
En legend lämnar snart cirkusmanegen. Det handlar om Anita Plambeck, 64, grundare och mångårig tränare i Norsholms Ungdomscirkus som går i pension. - Jag kommer att sakna kontakten med ungarna, men annars känns det bara skönt att få pension och bli fri, säger Anita Plambeck. Fri att resa och göra precis vad jag själv vill i fortsättningen.
Snart har Anita Plambeck gjort sitt i Norsholms Ungdomscirkus, som hon startade för 26 år sedan. Hon arbetar nu sista månaden innan pensioneringen. FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto:
- Nej, det ska bli så skönt att känna friheten för första gången sedan jag var fem år och började förskolan, säger Anita Plambeck med ett leende.
- Men jag kommer att sakna ungarna samtidigt som jag känner att jag gett mitt bästa krut och att det är dags för andra att ta över mina sysslor, säger Anita Plambeck som var den som startade hela ruljangsen för 26 år sedan:
- Ja, det var hösten 1978, när jag var idrottslärare på Mosstorpsskolan i Skärblacka, som jag började träna sex elever i akrobatik. Men när två av dem hoppade av för att börja med teater, la vi ut flygblad i brevlådorna i Norsholm och fick ganska snart ett 50-tal nya ungar i träningen!
Folkabuss
- Då tränade vi en timme här och en timme där, bland annat i fritidslokalen i Norsholm och i gymnastiksalarna i Kimstadssskolan, Parkskolan i Skärblacka, Klockaretorpsskolan, Borgsmoskolan, Matteusskolan och Karlshovsskolan. Jag hade en folkabuss som jag använde för att åka runt med trapetser och annat till de olika träningsställena.
Egen lokal
- Sedan fick vi en egen träningslokal i en källare på Värmlandsgatan i Norrköping och det var ju enormt skönt, trots att det bara var fem meter högt till tak och lite trångt. I den vevan gick vi även ur Norsholms IF och bildade en egen förening. Strax därefter köpte vi vårt första tält, ett gammalt frireligiöst tält, och började satsa på cirkusföreställningar.
- Första uppdraget blev en föreställning i Linköping och sedan har det rullat på under årens lopp. Helt och hållet tack vare alla föräldrar som ställt upp, poängterar Anita Plambeck. De har varit fantastiska och aldrig krävt något betalt, utan bara jobbat och slitit för våra ungar i cirkusen.
Alla ställde upp
- Under de här åren kändes det som hela Norsholm ställde upp för ungdomscirkusen och samhället blev nästan tomt när vi drog ut på våra sommarturnéer. Så när vi flyttade in verksamheten till Norrköping, förlorade cirkusen lite av sin själ, men å andra sidan kom det desto större framgångar för oss när vi kom in till stan.
- Bland annat har vi ju fått delta i en massa festivaler och uppvisningar i exempelvis Kina, Monaco, Tyskland, Belgien och många andra länder. Och de här satsningarna har gett våra ungdomar ett bra självförtroende och en bra träning.
- För jag har varit noga med att ingen unge bara fick komma till oss och börja jonglera, utan alla har varit med på den grundläggande akrobatikträningen, för att de skulle få en stabil grund att stå på.
<B>+ Har du några andra intressen du får tid med nu när du blir pensionär?</B>
- Jag har inte haft tid för några andra intressen än ungdomscirkusen under åren, men något jag ska lära mig som pensionär är data!
- Jag ska försöka hitta någon bra kurs och lära mig att gå ut på internet, e-maila och prata med mina barn via datorn, både till Lena i Sydney och min son Jens i Stockholm.
- Men först kommer jag att vara tillsammans med morsan Solveig, 85, på sommarstället i Regna. Det ska bli jätteskönt och bland annat gillar jag att påta i jorden med växter.
Jul i Sydney
- Sen tänker jag göra en långresa med start i oktober, november med slutmålet Sydney och min dotter Lena som bor där. Jag hoppas kunna fira jul hos henne.
- Men på vägen till Australien tänker jag besöka Moskva, där jag har vänner från cirkusåren och sedan transsibiriska järnvägen till Peking, vidare till Vietnam, Thailand, Malaysia och kanske Mongoliet, för att sedan landa i Sydney lite före jul.