Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledsna lärare på Rambodalsskolan: "Tappar kollegor"

Stämningen är dämpad på Rambodalsskolan dagen efter beskedet att skolan är nedläggningshotad. "Det är jättetråkigt. Det drabbar både barn, familjer och personal", säger Thomas Filipsson, NPF-pedagog på skolan.

"Det känns tråkigt och ledsamt", säger Torbjörn Hildemark, rektor på Rambodalsskolan om nedläggningshotet.

"Det känns tråkigt och ledsamt", säger Torbjörn Hildemark, rektor på Rambodalsskolan om nedläggningshotet.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-05-25 15:21

Rambodalsskolan är en av tre grundskolor i staden som riskerar nedläggning till hösten 2024. Förslaget är att barnen genom ett skolval får välja om de vill gå på Kungsängsskolan, Smedbyskolan eller någon annan skola i stan där efter. Lärarna är inte garanterade att få jobb på någon av skolorna i området, vilket skapar oro bland personalen.

– Det är ju ingen som vet vart vi hamnar efter nästa läsår, det kan vara så att all personal här splittras. Oron och besvikelsen ligger mycket i att man tappar alla sina kollegor i ett nafs, säger Thomas Filipsson.

Hur är stämningen på skolan idag?

– Den är dämpad. Man går lite som i ett vakuum och man funderar individuellt, vad ska jag göra om ett år? Ska jag sluta tidigare eller jobba kvar? Det är många tankar och funderingar. 

Alexandra Klockare, lärare i fyran, instämmer med kollegan.

– Problemet är att vi inte vet var vi hamnar. Hade vi blivit lovade att hamna på någon av de nya skolorna hade det varit lugnt. Jag är också orolig för att de ska göra ett skolval i stället för att flytta hela klasser med mentorer. Det hade varit bättre för eleverna och bättre för oss också, säger hon. 

Även rektorn på skolan, Torbjörn Hildemark, är ledsen över beskedet. Han säger att stämningen på skolan är hyfsat lugn.

– En del är fortsatt arga, en del är chockade och andra inte. En del hade det på känn och andra absolut inte.

Hade du det på känn?

– Nej, inte förrän för en vecka sen när de första förslagen presenterades av de ansvariga. Sen har förslagen ändrats i princip varje dag fram tills igår (läs onsdag). Det som kom fram igår hade jag vetat i 20 timmar.

Hur tycker du informationen har skötts?

– Mina chefer har skött det bra, vi har haft en daglig dialog. Sen har jag inte så mycket mer att säga om det.

Har du fått några reaktioner från föräldrar eller barn?

– Inte från barn, men från vårdnadshavarnas håll så känner man en oro inför kommande år. Man vet att man är kvar ett år men man vet inte vad som händer sen.

Har ni berättat det här för barnen?

– Vi har inte samlat dem, men lärarna har fått mandat att om de vill samla barnen och prata om det så får de göra det. Informationen gick ut till vårdnadshavarna igår och då har troligen de pratat med sina barn om det. Eleverna kan ha en oro men vi vill fokusera på att jobba vidare. Vi ska bemöta deras känslor men inte lyfta upp en oro i onödan.

Karta: Rambodalsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!