Laxfisket hotat
Sportfisket av lax och öring i centrala Norrköping är hotat.Föreningen Cityfiske efterlyser i ett brev till Norrköpings kommun ett tydligare ansvarstagande från kommunens sida. Annars finns risken att föreningen läggs ner och fisket hotas.
En abborre på nästan 1,2 kg drog turistande japanen Yoshiharu Maeda upp ur Strömmen, när han gästade Norrköping igår och passade på att fiska lite. Här tillsammans med fångsten och Cityfiskes ordförande Jan-Olov Johnson. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se
Foto:
Bra strategi
- Kommunen tog fram ett mycket bra dokument som heter "Strategi för utveckling av sportfisket i Motala Ström" som även behandlades och beslutades om av fullmäktige, säger Jan-Olov Johnson.
- Men därefter har inte mycket hänt från kommunens sida och vi undrar alltmer vem i kommunen som har ansvaret för cityfisket. Belysande för denna otydlighet är att vi skickat vårt "nödbrev" till tre olika kommunala instanser, nämligen kommunstyrelsen, tekniska kontoret och kultur- och fritidskontoret, eftersom vi inte vet vem som har huvudansvaret.
<B>+ Men kommuntjänstemannen Conny Enström har väl varit en bra kontaktperson för er under hela perioden?</B>
- Ja, utan Conny tror jag inte föreningen Cityfiske funnits idag, men det berömmet riktar sig framför allt till Conny som ordförande för Motala ströms Nedre Fiskevårdsområdesföreningen och inte som kommuntjänsteman där han ju är mer styrd uppifrån.
<B>+ Idag får ni 90.000 kronor i bidrag från kommunen varje år. Hur mycket uppskattar du att ni skulle behöva?</B>
- Vi får 90.000, men jag kan nämna att vår verksamhet i år kommer att hamna på cirka 450.000, inräknat utsättning av fisk med mera.
- Och det är inte i första hand mer pengar vi vill ha, utan mer ett större engagemang från kommunens sida, men att man också vill vara med på ett bättre sätt att utveckla fisket i Strömmen. Exempelvis genom ett försök med laxtrappa för att fisken ska komma högre upp i Strömmen och förhoppningsvis ända till Himmelstalundsområdet.
- Där skulle vi då kunna etablera mer samarbete med Himmelstalunds Camping och kanske även ungdomarna i Sports Camp för castingfiske och då kanske bygga en stor brygga ut i Strömmen vid Mässhallarna.
- Vi har många idéer och planer, men vi måste som sagt känna mer engagemang och tydlighet från kommunens sida och även andra intressenter, för att orka gå vidare med föreningen Cityfiske. Och kanske kan vi få hjälp av kommunen att söka statliga bidrag och EU-bidrag till fisket.
<B>+ Vad händer nu närmast?</B>
- Vi hoppas få svar på vårt brev från någon på kommunen som känner sig manad och dessutom har vi bjudit in politiker från fullmäktige, tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden för en träff den 14 september, där vi tänker berätta om våra problem, men framför allt våra utvecklingsmöjligheter med cityfisket i Norrköping.
- Vi träffas vid Moatorget, där vi kommer att bjuda på casting, flugbindning och utsättning av öring, säger Jan-Olov Johnson.
Ungefär som i fjol
Verksamhetsansvarige Kenneth Israelsson säger så här:
- Vi har sålt ungefär lika många fiskekort i år som i fjol och man har tagit upp knappt 100 laxar och öringar, vilket är något mindre än i fjol. Men vi har satt ut mer fisk än tidigare, så om några år räknar vi med en fångstökning.
Margareta Borggren, ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger så här:
- Jag tycker fisket i centrala Norrköping är mycket positivt och något jag känner stolthet över. Att de sen vill ha mer pengar, är de inte ensamma om och vi kan inte ge mer än vi gör idag, menar Margareta Borggren. Och när det gäller eventuella EU-bidrag, är det inget som kommunen söker åt föreningar, utan det måste de i så fall söka själva.