Lättsam start i helt ny skola
NORRKÖPINGI går öppnade Kunskapsskolans gymnasium i nya fräscha lokaler mitt i Industrilandskapet. - Mitt första intryck av skolan är väldigt positivt. Jag tycker att skolan är fin och färgglad, säger Sara Engman, elev.
Erik Skandevall, Anders Hemberg, Christofer Engman och Lina Kvick tycker att eleverna på Kunskapsskolan verkar är studiemotiverade. De berättar att de i deras basgrupp träffades innan skolan började för att planera skolarbetet. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Delar av skolan har ännu inte öppnat för eleverna, där slutför nu hantverkarna sitt arbete. Men snart blåser eleverna liv i allt det nyputsade. Lokalerna är trendiga: mycket glas, uppiggande färger och ljust björkträ.
Men det är inte enbart lokalerna som är nya - även arbetsmetoderna. Ord som för tankarna till företagsvärlden flyger i luften. Det talas om "koncept", "work shop", "team building" och "policyfrågor".
<b>Kan välja studietakt</b>
- Konceptet skiljer Kunskapsskolan från vanliga gymnasie-skolor. Eleverna kan själva välja den nivå och den arbetstakt de tycker passar dem. Vi har individuella mål som bestäms i samtal mellan lärare och elever, som sedan följs upp veckan därpå, berättar Gerd Björklund, koordinator och lärare.
Det är denna indvidanpassning som de flesta elever anger som skäl till att de har valt Kunskapsskolan.
- Jag tycker att det verkar bra att man kan välja den studietakt man vill. Det är nytt och annorlunda arbetssätt, säger Sara Engman.
Sara får medhåll av Hanna Hertzman och Jenny Gustafsson. Men för Erik Skandevall var Kunskapsskolan inget självklart val.
- När vi skulle välja gymnasie-
skola fanns ju ingentin här, det låg bara ett garage i källaren. Då kan man inte vara så säker på sitt val, säger han.
Elever som Folkbladet talade med hoppades på ett starkt elevinflytandet på skolan. De önskade sig bland annat körkortsteori och ett amerikanskt fotbollslag på skolan.
- Men vi har redan fått vara med och bestämma. Det var till exempel vår idé att börja med tårtkalas idag. Vi bakade tårtorna själva. Det var ett bra sätt att lära känna varann, säger Anders Hemberg.
<b>"Ingen elitskola"</b>
De berättar att de har fått höra en del gliringar för att de har valt att gå i en friskola.
- Det här är ingen elitskola. Vem som helst kunde söka hit, säger Anders Hemberg.
- Man måste ha rätt så höga betyg för att komma in på naturprogrammet, men så är det även på andra skolor, säger Erik Skandevall.
På Kunskapsskolan finns två program, det samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga, men eleverna väljer inte inriktning förrän till nästa år.
Skolarbetet utgår från olika tvärvetenskapliga teman, det vill säga de innefattar inte ett traditionellt skolämne, utan griper över flera ämnen. Det första temat är "Ta makten i ditt liv" och utifrån det ska bland annat etikfrågor och religion diskuteras.