Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lättnad efter EU-beskedet

Ett orosmoln tycks ha blåst förbi. Norrköpings kommun ser ut att få fortsätta stödja sin flygplats. Torsdagens besked från EU-kommissionen hälsas som positivt av både flygplatschefen Mari Torstensson och EU-parlamentarikern Göran Färm (S). – Landers regionala flygplatser är räddade. Våra protester har fått genomslag i Bryssel, säger Färm.

- Våra protester har fått genomslag i Bryssel, säger Göran Färm (S).

- Våra protester har fått genomslag i Bryssel, säger Göran Färm (S).

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-02-21 06:58

Beskedet innebär, att flygplatser med upp till 200 000 passagerare tillåts få offentligt stöd, om de kan åberopa att de behövs för regionala förbindelser i glesbygd, det s k SGEI-kriteriet.

Norrköping Flygplats hade i fjol 111 000 passagerare. Men kan verkligen f d Fjärde storstadsregionen åberopa glesbygdskriterier?

Jodå, det räknar Mari Torstensson med.

Vi är glesbygd

– Jag har suttit i en arbetsgrupp tillsammans med näringsdepartementet. Där har vi kommit överens om, hur vi ska jobba i Sverige. Vi kommer att hävda, att Sverige som helhet är glesbygd.

– Beslutet att vi är en SGEI-flygplats ska tas av vår ägare, Norrköpings kommun. Det skickas till näringsdepartement, som sammanställer vilka flygplatser det handlar om. Det ska göras i juni.

Enligt Göran Färm gör Sveriges socialdemokratiska EU-parlamentariker samma bedömning.

– Dagens beslut är bättre än ursprungsförslaget, Det innebär, att svenska flygplatser ska kunna leva vidare och undantas från förbud mot offentligt stöd.

Tio års övergång

Närmast följer en tioårig övergångsperiod. Men även efter den ser det alltså positivt ut för Norrköpings del. Om flygplatsen skulle gå så bra, att årliga passagerarantalet överstiger 200 000, då kommer man däremot i samma läge som Sundsvall och Skellefteå.

– De flygplatserna kommer att granskas extra av kommissionen. Men vi ska se till, att även de klarar sig, säger Göran Färm.

Helt klappat och klart är det dock ännu inte.

– Nej, jag kan ju inte veta om vi kommer att uppfylla kriterierna. Riktigt i hamn är vi ännu inte, konstaterar Mari Torstensson.

Vartannat år ska varje land rapportera, vilka flygplatser som man anser klarar SGEI-kriterierna. EU-kommissionen kan då förstås vilja ha något ord med i laget,

Skapade oro

Det var i juli i fjol, som EU-kommissionen presenterade förslaget om nya riktlinjer för offentligt stöd till flygplatser och flygbolag. Det skapade då oro inte bara i Sverige, utan också runtom i Europa.

Bakgrunden var, att kommissionen funnit exempel på snedvriden konkurrens mellan flygplatser som följd av att vissa haft stöd med offentliga medel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om