Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lättlagat i midsommar

Stockholm (TT Spektra). Egentligen behöver man bara en påse nyplockad potatis, några burkar matjessill, gräddfil, gräslök, jordgubbar och vispad grädde för att fira svensk midsommar. Bättre helg för den med matansvar kan man knappast tänka sig.

Färska  jordgubbar,  italiensk  masacarpone och kex är  midsommarens enklaste och godaste  dessert.

Färska jordgubbar, italiensk masacarpone och kex är midsommarens enklaste och godaste dessert.

Foto:

Norrköping2006-06-19 06:00
Midsommarhelgen är underbar. Hela sommaren står för dörren, naturen står i blom och det finns inga krav på en massa helgmat som präglar jul- och påskhelgerna. Lättsamt helgfirande, var ordet.
Det svenska smörgåsbordet kan i och för sig alltid dukas upp när det är storhelg. Sill, lax, Janssons och köttbullar är aldrig fel. Men sommartid sorterar man bort alla tunga varianter och ersätter dem så långt det går med lättare rätter. Vill man duka upp en sommarlätt buffé kan matjessillen och gräslöken kompletteras med örtkryddad sherrysill eller en, för svenska förhållanden, mer udda sillinläggning smaksatt med thailändsk chili. Båda inläggningarna är lätta att göra eftersom man utgår från inlagd löksill som köps färdig. Allt man behöver göra är att blanda ihop de nya marinaderna och vända ner sillbitarna. Kom bara ihåg att plocka bort all lök och kryddpeppar som inte ska med i någon av de nya inläggningarna. För att det ska gå lätt bör man välja löksill i hela filéer.

Gravad lax
Gravad lax är inte bara vansinnigt gott utan även ett praktiskt sätt att förbereda helgmaten. Beräkna minst två dygn i kylskåp innan laxen är färdig för servering. Vill man vara riktigt på säkra sidan ska laxen, även om den är aldrig så pinfärsk, in i frysen ett par dygn innan den gravas. Det har visat sig att vissa laxar bär på bakterier som kan ställa till problem när man äter fisken utan värmebehandling. Som tur är dör bakterierna såväl vid infrysning som upphettning.

Citron lyfter stuvningen
Under sommarmånaderna ska matlagningen gå i ett huj. Ingen har lust att stå vid spisen mer än nödvändigt när sol och bad lockar utanför dörren.
Pastarätter är ett bra exempel på mat som snabbt kommer på bordet utan att för den skull upplevas som den snabbmat den trots allt är.
Färsk spenat i vitvinsstuvning smaksatt med rivet citronskal. Det låter som ett hopkok, men faktum är att blandningen är frisk och god. I kombination med några bitar stekt kycklingkött blir det en riktig festmåltid med frisk smak. Här bjuder vi den färskstuvade spenaten och kycklingen med stora pastasnäckor, men den som vill kan lika gärna servera ris eller färskpotatis till.

Välj enkelheten
Som alltid när det är helg ska det finnas tid att koppla av. Har man tid att förbereda så kan det bli lite extra gott på bordet. Men firas helgen i flygande fläng är det matjessill på burk, färskpotatis och jordgubbar som gäller. Missa inte att göra enkla bakelser med digestivekex, mascarpone, som är en italiensk färskost som ofta används i dessertsammanhang, och jordgubbar. Hur enkelt som helst och alldeles vansinnigt gott. För visst ska den som lagar mat också få ligga på rygg och kisa mot solen en och annan helgdag. Ha en skön midsommarhelg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!