I fjol beskrevs bostadskrisen bland studenter som den värsta på många år.
I år är läget ett annat och det beror framför allt på att det är färre internationella studenter som har sökt utbildningar med anledning av den pågående pandemin.
SFS sammanställer varje år hur bostadssituationen ser ut i landets studentstäder och bland de 33 studieorterna grönmarkeras nu 15 av dem.
Det betyder att nya studenter får en bostad vid terminsstart.
Norrköping är en av dessa städer. Norrköping har de senaste åren varit gulmarkerad, vilket innebär att studenter erbjuds boende inom en termin, men tar alltså ett kliv i rätt riktning nu.
– Läget har förbättrats i år. Delvis för att vi har fler studentlägenheter med de nybyggda Kopparhusen. Det har gett ett tillskott i beståndet. Sedan är det färre sökande i år. Det är framför allt färre internationella studenter. Det är ungefär hälften så många som det brukar vara och det är inte så konstigt med tanke covid-19-situationen, säger Nicola Westerberg, verksamhetschef på Studenbo.
I Norrköping har alla som har sökt kunnat få en bostad och det positiva för studenterna, menar Nicola, är inte bara att det finns bostäder utan att fler också har kunnat få sitt förstahandsval.
– Vissa vill bli i korridorsboende och andra vill bo i en egen lägenhet. Tidigare år har det varit lite mer så att du får ta det som finns men i år har det varit mycket lättare för oss att uppfylla deras önskan och det är väldigt positivt förstås, säger hon.
Även i Linköping har situationen blivit bättre. Linköping har gått från rödmarkerad till gul.
Totalt sett är det elva städer som är gulmarkerade och sju som är rödmarkerade, vilket innebär att det tar mer än en termin att få bostad.
Sammantaget handlar det om en anmärkningsvärd förbättring jämfört med i fjol.
SFS menar dock att grundproblematiken kvarstår, att det alltjämt finns en brist på bostäder, då de rödmarkerade städerna står för 40 procent av alla studenter.
Det handlar bland annat om Stockholm och Göteborg. Nu utökas dessutom studieplatserna rejält.
– Vi har 12 000 nya studieplatser men inte lika många nya bostäder. Det slår hårt mot många av de populära orterna och där blir det extra viktigt att man tar bostadssituationen i beaktande när det delas ut extra studieplatser, säger Linn Svärd, vice ordförande vid SFS, till TT.