Det är tidningen Aftonbladet som gått ut med en enkät till samtliga Sveriges kommuner med frågan om de köpt bostadsrätter för att hyra ut dem till flyktingar.
177 svarade och ungefär 15 svarade ja.
Flitigast borättsköpare är moderatledda Stockholmskommuner. I topp finns Lidingö med 52, Danderyd 18 och Vallentuna 17 enligt Aftonbladets statistik.
Moderata oppositionsrådet Sophia Jarl, tycker inte att lösningen från partikollegorna i Lidingö är något att kopiera:
– Det är ingen dålig idé, och de har säkert en annan bostadssituation än vi. Men jag tycker att vi i första hand ska jobba med vårt kommunala bostadsbolag Hyresbostäder så att det finns lägenheter i allmännyttan för dem som har svårt att finna bostäder på den privata marknaden. Och då handlar det inte bara om flyktingar. Det finns Norrköpingsbor som inte haft tak över huvudet på flera år, säger Sophia Jarl.
Tillsammans med kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) sitter Sophia Jarl i en politisk styrgrupp för arbetet med flyktingmottagning i Norrköping. Här har bostadsfrågan förstås en central roll.
Men när det gäller att skaffa bostäder till människor som saknar tak över huvudet ska Norrköpings kommun inte göra skillnad på vad personerna kommer ifrån. I dagsläget förfogar kommunen över 300 boenden för personer som av något skäl behöver ett akutboende.
– För den som har rätt att vara i Norrköping gäller att du ska ha samma rätt till hjälp oavsett om du kommer från Damaskus eller Norrköping, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist.
Kommunen förfogar sedan några år över ett antal boenden i bostadsrättsföreningar, men de är inte ämnade för flyktingar enligt Stjernkvist.
– Vi har köpt bostadsrätter tidigare men då handlar det framförallt om att kunna hjälpa personer som har en utsatt situation och där det finns svåra sociala problem. Det kan handla om kvinnor som blivit misshandlade av sina män, exempelvis.
Generellt sett, ska kommuner köpa bostadsrätter?
– Jag tycker inte att det är en åtgärd som ska ha en stor omfattning, risken är att det blir en ganska dyr lösning. Men vi ska inte utesluta möjligheten. I enskilda fall kan det vara försvarbart, säger Lars Stjernkvist.