Att Norrköpings kommun tillhandahåller kyld mat i matlådor till sina äldre som fortfarande bor hemma ser han inte som ett problem.
- Det är inget fel på matlådor om de är gjorda på rätt sätt, säger Leif Mannerström till Folkbladet.
Däremot är han mycket kritisk till att kommunen inte låter sina gamla på äldreboenden vara med och laga maten.
- Jag tycker att byråkraterna (på miljö och hälsokontoret, reds anm) borde engagera sig i att de gamla får god mat, med bra kvalitet. Inte säker mat. De som bor här är en matlagande generation.
Bättre i LinköpingMannerström reagerar också på att det är olika regler i kommunerna.
- I Linköping får de gamla vara med och laga mat på äldreboendena. Låt även Norrköpings gamla vara med i köket. Här på Attendo har man ett välutrustat kök och man skulle mycket väl kunna laga sin egen mat. Men det får man inte. Det är fruktansvärt.
Kritiserat vårdbolagHan ser inga problem att samarbeta med det kritiserade vårdbolaget Attendo?
- Hade jag sett några brister här hade jag inte kunnat jobba med dem.
Det svärtar inte ner dig som stjärnkock?
- Absolut inte. Alla brukare trivs här. Det räcker för mig. Men sedan är det inget vidare att deras vd får 500 miljoner kronor, om det nu är sant.
Stjärnkocken framhåller att han fått ett uppdrag av Attendo att skriva en bok. Men han är inte här för att lansera sin bok utan för att sprida matglädje till brukare och personal.
Recept ur bokenDet är recept ur den boken - Matglädje hela livet : att njuta av mat på äldre dar - som personal från Attendos vårdboende på Kalkstensgatan i Norrköping lagar på tisdagen. Menyn: Koldolmar, mos, rårörda lingon och pressgurka.
Marie Ringius, som jobbar på Träffpunkten på våningen under äldreboendet har följt receptet i kokboken till punkt och pricka. Men hon är inte nöjd.
- Det här var inte gott. Ni har snålat med grädden och smöret, ryter stjärnkocken i på sin utpräglade göteborgska när han smakar av moset.
Smör och gräddeMarie Ringius tar inte illa upp eftersom hon bara gjort som Mannerström skrivit.
Leif Mannerström öser i salt, peppar, rikligt med smör och vispgrädde och lite muskot.
Men Marie Ringius propsar på socker i moset trots att det inte står i receptet.
- Då blir det sötpotatis, skrattar Leif Mannerström som går med på Maries önskemål och häller i en näve socker i moset.
Därefter konstaterar stjärnkocken att sockret gjorde susen.