Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lastbilschaufför är modellen för Gitte

Whirlpool, Solectron, Ericsson och Posten. Fyra stora företag som gjort kraftiga nedskärningar i Norrköping de senaste åren. Över 1300 anställda drabbades. Nu har Länsstyrelsen gjort en kartläggning av hur företagen hjälpt de uppsagda att hitta nya arbeten.

Från Posten till lastbilen. Med hjälp av omställningsprogram fick den tidigare postanställda Gitte Tenselius ett nytt arbete. Första september börjar hon sitt nya arbete som lastbilschaufför hos Kosterfiskarn.
FOTO: OLA AXMAN

Från Posten till lastbilen. Med hjälp av omställningsprogram fick den tidigare postanställda Gitte Tenselius ett nytt arbete. Första september börjar hon sitt nya arbete som lastbilschaufför hos Kosterfiskarn. FOTO: OLA AXMAN

Foto:

NORRKÖPING2004-06-29 06:00
I studien har Länsstyrelsen tittat på tolv företag i Östergötland som vid nedskärningar och nedläggningar erbjudit de totalt 4200 uppsagda så kallade omställningsprogram enligt den så kallade Norrköpings- eller Östgötamodellen. Program som ska leda till studier och nya arbeten.
Esa Manninen, som gjort utredningen, berättar att studien visar att de uppsagda fått flera fördelar genom omställningsprogrammen. De har fått längre uppsägningstid, hjälp att hitta arbeten som inte öppet utannonserats, stöd att börja studera och fått tidiga möjligheter till att hitta andra arbeten.

Blev lastbilschaufför
Gitte Tenselius, 46 år och från Söderköping, är en av de som deltagit i ett omställningsprogram. Efter 13 år på Posten i Norrköping blev hon uppsagd när det blev bestämt att sorteringsterminalen skulle läggas ned. Med hjälp av omställningsprogrammet fick hon chansen att förverkliga en gammal dröm. Att bli lastbilschaufför.
- Det har jag alltid velat bli, säger hon. Så nu tänkte jag att nu ska det bli av.
I omställningsprogrammet fick hon möjligheten att ta körkort för lastbil med tungt släp. En lång och dyr utbildning.
- Det kostar 50 000 kronor, och det hade man ju inte haft råd med själv.
Efter fyra månaders praktik på företaget Kosterfiskarn´s delikatesser, får hon nu fast anställning där den första september.
- Att jag som är 46 år och utan utbildning kan skaffa ett fast jobb, det ger självförtroende, säger Gitte Tenselius. Det trodde man inte då man blev uppsagd.

Mer forskning behövs
Men även om omställningsprogrammet blev en verklig fullträff för Gitte Tenselius är det svårt att säga hur bra omställningsprogrammen verkligen varit, anser Esa Manninen. Till det krävs mer forskning. Men han anser ändå att studien kan bli till stor nytta.
- Den här typen av sammanställningar kan vara användbara om man genomför liknande program i framtiden, säger han.
Men då Esa Manninen är försiktig när det gäller att dra för långtgående slutsatser av sin kartläggning vågar landshövdingen Björn Eriksson däremot sticka ut hakan efter att ha tagit del av studien. Han är övertygad om att omställningsprogrammen enligt Östgötamodellen har hjälpt de som deltagit i dem. Utan ordentliga insatser hade de fått det mycket svårare att hitta nya arbeten.
- Då tror jag att mycket fler av dem hade gått in i arbetslöshet, säger han. De ger faktiskt resultat för det berörda, men det finns några frågetecken.

Ministern ska titta
De frågetecken som finns är enligt Björn Eriksson om det är bättre att satsa på korta intensiva åtgärder eller längre insatser för att de uppsagda ska få nya arbeten.
Björn Eriksson säger att arbetsmarknadsminister Hans Karlsson ska ta del av rapporten. Erfarenheterna från omställningsprogrammen enligt Östgötamodellen ska då kunna användas i andra delar av landet vid stora företagsnedläggningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om