Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Läskul en ny familjesatsning i Ringdansen

Den nya familjesatsningen Läskul i Ringdansen ska uppmuntra läsning hos barn, viktigt för ordförrådet.

"Läskul! handlar om att ha roligt. På köpet kommer ett större ordförråd", säger Lina-Lotta David, verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek.

"Läskul! handlar om att ha roligt. På köpet kommer ett större ordförråd", säger Lina-Lotta David, verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek.

Foto: Malin Wallander, Louise Åsenheim, Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-02-06 12:18

Bakom satsningen står Hageby bibliotek tillsammans med Svenska kyrkan. Konceptet Läskul! vänder sig till både vana och ovana läsare från flerspråkiga och enspråkiga familjer.

Träffarna hålls tisdagskvällar med start den 7 februari, i Svenska kyrkan, Ringdansens centrum.

– Hela familjen är välkommen till våra nya träffar Läskul! Med hjälp av teater, drama och besökarna själva får böckerna liv. Målet är att väcka läslust, som också hjälper barnen längre fram i livet. Träffarna är gratis och öppna för barn i alla åldrar tillsammans med vuxen, säger Lina-Lotta David, verksamhetsutvecklare på Hageby bibliotek.

Tidigare satsningar för att uppmuntra högläsning från en tidig ålder har gjorts genom Bokstart, som lanserades i Ringdansen 2019 och nu inkluderar familjer i hela Norrköping. 

– Läskul! handlar om att ha roligt. På köpet kommer ett större ordförråd. Ett barn som inte blir läst för, eller läser själv, brukar ha cirka 15 000 ord i sitt ordförråd när det är 17 år. Ett barn som däremot blir läst för, och som läser kan cirka 50 000 ord. Ett stort ordförråd hjälper oss hela livet. Det gör det lättare att lära sig saker och att tala för oss själva. Det är inte bara svenska som är viktigt, att utveckla sitt modersmål är lika värdefullt, säger Lina-Lotta David.

I samband med Läskul!-träffarna gör bokbussen besök i Navestad, med svensk- och arabisktalande personal på plats, och böcker på flera språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!