Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laser-SM avgjort i Norrköping

Hög musik. Mycket rök och laserstrålar. Det gäller att skjuta sin motståndare och samtidigt undvika att bli träffad. Som att själv kliva in och bli aktiv del i ett dataspel. I helgen hölls SM i laserdome i Norrköping.

Norrköpings sexmannalag Nulli Secundus, latin för aldrig tvåa, demonstrerar hur det kan se ut under en laserdomefight. Närmast Kim Lööf, 17 år och lagledaren Fredrik Davidsson, 16 år. 
FOTO: JANNE FORSBY

Norrköpings sexmannalag Nulli Secundus, latin för aldrig tvåa, demonstrerar hur det kan se ut under en laserdomefight. Närmast Kim Lööf, 17 år och lagledaren Fredrik Davidsson, 16 år. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-20 06:00
Laserdome har en del likheter med paintball. Men också en del likheter med ett så kallat ´shoot´em up´-dataspel. Förenklat handlar det om att försöka träffa motståndaren med ett slags skjutvapen som skickar iväg ljus. En väst, som deltagarna har på sig, registrerar träffar på axlar, mage och rygg. Träff i magen ger 200 poäng, i ryggen 100 poäng, medan träff på axlarna eller vapnet ger 50 poäng. Sedan kan man spränga motståndarnas bas också. Men det är svårt, och ger en hel del minuspoäng om man misslyckas. När man blir träffad vibrerar västen och börjar blinka rött. Och så blir vapnet obrukbart under några sekunder. Varje spel under SM pågår i 12 minuter. Efteråt räknar en dator ut vilket lag som fått mest poäng.

Mörklagd lokal
Lokalen är mörklagd och dunkar av musik. Rökmaskiner sprutar ut rök som gör att man kan se en ljusstråle som far iväg från vapnet. Spelet går naturligtvis lika mycket ut på att undvika att bli träffad. Spelet. De tävlande tycker själva att det handlar om en sport.
- Det är en sport, även om den inte är med i riksidrottsförbundet, säger Joakim Ringvide som är ägare till Laserdome Norrköping och arrangör till tävlingen. Det är helt klart mer en sport än en lek.
I SM tävlar man dels i sexmanna. Där ett lag ställs mot ett annat. Sedan tävlar man också i double där sju tvåmannalag möts samtidigt. I SM är elva sexmannalag med och tävlar. Det är deltagare från Umeå i norr till Kristianstad i söder. Och så två lag från Norrköping. Nulli Secundus, latin för aldrig tvåa, och PGB. Kristin Lindeborg, 17 år från Norrköping och lagledare för PGB, säger att det namnet inte lämpar sig att skrivas i tryck. Hon har hållit på med laserdome i ungefär ett år och är ensam tjej bland 65 killar på SM.- Det är lite roligt att vara ensam tjej, säger hon. De flesta blir förvånade när man håller på med laserdome. Jag tycker om spelet, det blir en väldig adrenalinkick där inne med all musik.
Fredrik Davidsson, 16 år från Norrköping, är lagledare för Nulli Secundus. Han har hållit på med laserdome i ett halvår.
- Först ville man prova, sedan var det att man ville köra en turnering, säger han. Sedan blev det roligare och roligare.
Båda lagen har tränat en hel del inför SM. Som medlemmar betalar de halva priset för en spelomgång. I vanliga fall kostar det 65 kronor per person för en 20 minuters spelomgång. Men nu inför SM har Norrköpingslagen blivit sponsrade av laserdome i Norrköping, och fått spela gratis.
Det är mest ungdomar som håller på med sporten. De flesta på SM är mellan 17 och 18 år. Men det finns en del äldre som kommer hit och bara testar sporten.
- Den äldsta som varit här är en 80-årig dam hade födelsedagskalas, säger Joakim Ringvide.
Klockan 03.30 på morgonen mot söndagen stod till slut ett lag från Stockholm som segrare. Nulli Secundus från Norrköping blev, trots namnet, tvåa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om