Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tyskan tappar mark – andra språk på frammarsch i skolan

Tyska i skolan? Nein danke! Det germanska språket tappar i popularitet.

Kunskapsgymnasiet märker också av det vikande intresset för tyskakunskaper.

Kunskapsgymnasiet märker också av det vikande intresset för tyskakunskaper.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2021-05-12 11:00

Att som elev läsa tyska är inte lika inne som förr i tiden. Trenden är tvärtom att allt färre unga vill plugga tyska. 

Anne Lundin Stein, lärare på Kunskapsgymnasiet i Norrköping, tycker av förklarliga skäl att det är en tråkig utveckling man ser i landet.

– Men det är ett ganska gammalt fenomen. Både franskan och tyskan går bakåt, medan fler elever vill läsa spanska.

Varför är det så tror du?

– Det finns nog ett rykte om att spanska ska vara lättare än tyska. Min personliga reflektion är att spanskan kanske är lättare i början, men knäcker man bara koden till tyskan så är man på väg, säger Anne Lundin Stein, som även undervisar i engelska.

Just Kunskapsskolan lider förvisso ingen brist på tyskaelever. 

– Antalet har varit ungefär detsamma de senaste fyra åren, även om man måste beakta att vi tagit in lite fler elever sedan 2017, fortsätter hon.

Några som är oroliga över utvecklingen är Tysk-Svenska Handelskammaren och tyska ambassaden i Stockholm som för tredje året stöttar särskilda och långsiktiga satsningar på tyska språket vid svenska grund- och gymnasieskolor genom initiativet "Deutsch – Ditt val! "

För läsåret 2021/22 kommer Tysk-Svenska Handelskammaren att betala ut 1,5 miljoner kronor till skolor som vill satsa på tyskan genom särskilda projekt.

Kunskapsskolan har tidigare tagit emot stöd för att kunna genomföra sitt utbyte med en skola i Leipzig, dit man försöker skicka tio elever varje år under en skolvecka. På grund av pandemin blir det dock ingen resa det här året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!