Lås tjuven ute i cykelstöldstider

Vårväder lockar fram soldyrkare – och cykeltjuvar. Cykelstölder blir en allt dyrare historia för försäkringsbolagen. För cykelägare gäller att låsa rätt.

Falsk trygghet. Att enbart låsa fast hjulet räcker inte om tjuven är riktigt sugen och beredd att montera loss delar av cykeln.

Falsk trygghet. Att enbart låsa fast hjulet räcker inte om tjuven är riktigt sugen och beredd att montera loss delar av cykeln.

Foto: Amanda Döragrip

Norrköping2015-04-11 09:00

Statistiken för cykelstölder fortsätter att gå åt fel håll – under 2014 betalades närmare fyra miljoner ut i ersättning för 1758 stulna cyklar av Länsförsäkringar Östgöta, försäkringsbolaget som försäkrar över hälften av alla hushåll i Östergötland. Summan är 800 000 kronor högre än året innan då 1562 cykelstölder ersattes.

Nationellt ökade mängden polisanmälda cykelstölder enligt Brottsförebyggande rådet med 7 procent förra året. 70 900 anmälningar kom in, men mörkertalet gissas vara stort eftersom cykelstölder sällan anmäls – trots att de utgör fem procent av alla brott mot brottsbalken.

Genom att låsa fast cykeln ordentligt med ett godkänt lås – helst i ramen och i ett fast föremål – försvårar du för tjuven. Cyklar som enbart är fastlåsta i hjulet är lätta att lyfta bort, men med ett svårknäckt lås fastsatt på rätt sätt blir processen att ta sig in i cykeln knepigare i alla fall vid spontana stöldförsök. Svenska stöldskyddsföreningen har en lista över godkända lås, för nuvarande 150 stycken varav 46 är särskilda cykellås, som är lätta att känna igen på den ikoniska ögonmärkning Svensk brand- och säkerhetscertifiering använder. SSF-godkända lås är ofta ett krav från försäkringsbolagens sida för full ersättning. Cyklar som varit olåsta vid försvinnandet ersätts inte alls.

Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta, tipsar även om att bära med sadeln om du måste parkera cykeln på en plats där stölder är vanliga.

– Det gäller att göra det mindre lockande att stjäla cykeln, säger han.

Många stulna cyklar återser aldrig sina rättmätiga ägare, men för att polisen ska kunna identifiera din cykel bland de som faktiskt kommer in bör du ha ramnumret nedskrivet. Olika varianter av stöldskyddsmärkning kan också underlätta. Skulle du hitta cykeln efter att den anmälts som försvunnen eller stulen rekommenderar polisen att du kontaktar dem på 114 14 innan du tar tillbaka den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om