Lars hittade rätt jobb under fel rubrik

Lars Sundberg såg annonsen under rubriken pedagogiskt arbete. Han tyckte att det verkade annorlunda, men också spännande, så han gav det en chans.

Feedback. Lars Sundberg upplever att vi generellt är dåliga på att ge varandra feedback i arbetslivet.

Feedback. Lars Sundberg upplever att vi generellt är dåliga på att ge varandra feedback i arbetslivet.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-01-18 12:30

Efter att ha tränat hela hösten genom att spela med såväl företagsledare som sina egna familjemedlemmar är han nu redo att leda grupper som vill spela ”Feedbackspelet”. Lars Sundberg är i botten socionom. Han har bland annat varit anställd som skolkurator under lång tid och jobbat som diakon på uppdrag av kyrkan.

– Egentligen är inte pedagogiskt arbete min rubrik, säger Lars Sundberg som har mycket stor erfarenhet av att leda grupper och förklarar att hans rubrik är socialt arbete.

När han efter att ha sett annonsen på Arbetsförmedlingen och bestämt sig för att genomgå konsultutbildningen frågade en bekant om det verkligen var seriöst.

– Det här är seriöst, men utan utbildning blir det inte seriöst. Syftet är team-utveckling och det är gjort för arbetslivet. När jag har övat har det fungerat hur bra som helst.

Lars Sundberg poängterar att det är viktigt att det finns en ledare och att man börjar med styrkekorten för att lägga en grund.

– När man kommer till svaghetskorten ökar svårighetsgraden.

Lars Sundberg plockar fram två styrkekort med orden drivande och hjälpsam och två svaghetskort som det står krävande och otydlig på och förklarar att spelet går ut på att deltagarna väljer vem de vill ge sina kort till och samtidigt ge en förklaring till det.

– Korten ska sedan ligga helt öppna så att alla kan se vad de gett och vad de fått, säger Lars Sundberg och förklarar att det inte handlar om konflikthantering utan om utveckling, men visst kommer en hel del sägas som annars aldrig skulle bli sagt.

Spelet innehåller två lådor med 70 kort i varje. Den ena innehåller styrkekort och den andra svaghetskort. På varje kort står det ett enda ord. Hela tiden handlar det om personliga egenskapsord som beskriver styrka eller svaghet. Det finns många olika varianter att spela spelet. Ett exempel är att fem deltagare får varsitt kort. I tur och ordning får de välja vem de vill ge sitt kort och samtidigt komma med en motivering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om