Larmet går - inte
Nio grundskolor i Norrköping saknar brandlarm som är direktkopplat till Räddningstjänsten, enligt en undersökning som Sveriges Radio har gjort. Istället får skolorna klara sig med manuella larm och brandsäkra dörrar.
Det finns ingen lag som säger att skolor måste ha brandlarm. Istället följer kommunen rekommendationer och krav från brandmyndigheten och försäkringsbolagen.
Målet är att alla skolor på sikt ska ha brandlarm som är direktkopplade till räddningstjänsten. När det kommer att vara klart kan Erlandsson inte säga.
- Just nu följer vi kraven på att alla lokaler som är större än 600 kvadratmeter måste ha brandlarm.
Saknar brandlarm
På Folkparkskolan saknas brandlarm helt. I stället finns brandsäkra dörrar.
- Vi har inte fått några krav från varken brandförsvaret eller försäkringskassan att ha brandlarm där. Det är en liten enplansbyggnad och alla kan hoppa ut genom skolans fönster, säger Jonny Erlandsson.
Ewy Dahlin är rektor på Folkparkskolan. Hon menar att lösningen inte är tillfredsställande.
- Naturligtvis vore allt enklare med ett larm. Men vi har under våren och hösten jobbat med en väl utarbetad plan för hur det ska fungera i sådana situationer.
En av lösningarna är så kallade supportertutor, högljudda tutor som drivs med gas och ofta används på fotbollsmatcher.
- De finns utplacerade på två ställen på skolan för personalen att larma med om en sådan situation skulle uppstå. Skolans personal har även fått utbildning av brandförsvaret och vi har övat utrymning med barnen.
På markplanet
- Eftersom alla rum är på markplan och 95 procent av alla rum har två utgångar så fungerar den här lösningen, säger Ewy Dahlin och får medhåll av Hans Eriksson, brandingenjör hos brandförsvaret i Norrköping.
- Branddörrar, bra utrymningsvägar och rätt byggnadsmaterial kan vara nog för att uppfylla brandskyddskraven.
På alla större skolor i kommunen finns direktkopplade brandlarm som består av rökdetektorer som utlöser ett larm både i lokalerna och hos brandförsvaret.
- Det är ändå den bästa lösningen eftersom brandbilarna snabbare kan vara på plats, säger Göran Olsson, brandmästare hos brandförsvaret i Norrköping.
Han poängterar också vikten av att personalen är utbildad och följer rutinerna.
- Det viktigaste är att utrymningen fungerar bra och att personalen kan hantera en brandsläckare. Brandlarmen är egentligen mer till för att rädda byggnader eftersom de fungerar dygnet runt.
De automatiska larmen kan också bli en dyr affär för skolorna. Brandförsvaret får flera larm i veckan som visar sig vara falska. Oftast rör det sig om tekniska fel eller slarv, men även om sabotage vilket skolorna får stå för kostnaderna för.
- Skolorna får betala drygt 3000 kronor per falsklarm. Men det var vanligare förr innan rökdetektorerna ersatte larmknappar på väggen, säger Jonny Erlandsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!