Larmet: Brand i Norrköping • "Väldigt mycket rök"

Under natten mot måndag larmades SOS om en befarad industribrand i Norrköping. Branden tog tid att både hitta och få under kontroll. Polisen misstänker att branden är anlagd och inleder en utredning gällande mordbrand.

Under natten mot måndag larmades räddningstjänsten till Norrköping efter larm om rökutveckling.

Under natten mot måndag larmades räddningstjänsten till Norrköping efter larm om rökutveckling.

Foto: Ulf Wigh / Wighsnews

Norrköping2024-07-08 02:30

Klockan 02.07 larmades SOS om en brand i en industribyggnad på Spårgatan i Norrköping. Enligt inringaren ska det komma rök från taket.

När räddningstjänsten kommer fram till platsen kan de bekräfta att det ryker från taket. Två stationer är insatta.

Uppdatering 02.40

Räddningstjänsten på plats försöker hitta orsaken eller brandhärden. Det är rökutveckling någonstans i huskonstruktionen, men man vet ännu inte var. 

Rökdykare är insatta för invändig undersökning.

undefined
Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats.

Uppdatering 03.15

Enligt fotograf Ulf Wigh på plats är det fortsatt rökutveckling, men ingen synlig brand.

Uppdatering 03.45

Branden är ännu inte helt under kontroll. Räddningstjänsten söker efter brandhärdar såväl på insidan som på utsidan. Röken ska ha avtagit något. Byggnaden innehåller en butik med kontor och lager. 

Prognosen kvarstår på fem timmar i nuläget.

undefined
Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats.

Uppdatering 04.20

Branden är helt under kontroll och sökarbetet efter eventuell brandspridning pågår. Räddningstjänsten hoppas på att kunna avsluta insatsen runt klockan åtta. Sedan kommer polisen att ta över ärendet för att utreda orsaken till branden.

Då läget är något lugnare så kommer trafiken på Ståthögaleden släppas på igen.

– Det har brunnit inne i byggnaden på flera ställen. Oklart varför men det kan vara att det har spridit sig. Det var mycket kraftig rökutveckling på taket och i butik och lager, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Mikael Kalered.

– Det var kruxigt. Rökdykare har varit inne under långa perioder, men de har släckt alla synliga bränder. Så nu är jobbet att gå runt med värmekamera och kolla. Behöver vi ta hål någonstans? Kan det finnas något i väggen? Det är nästan det som tar mest tid, förklarar Mikael Kalered.

Initial upptäcktes branden av polis och väktare som skulle kontrollera ett larm.

– Det kom larm från byggnaden, och då ringde larmbolaget till oss och skickade dit sin väktare. När vi kommer dit ser vi att det brinner och ringer räddningstjänsten, berättar polisens vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd.

Under morgonen meddelar polisen att man kommer utreda brandorsaken.

– Vi har inlett på mordbrand där och kommer att spärra av för att göra en teknisk undersökning. Det var väldigt mycket rök initialt och knöligt att hitta branden, men när väl hittat branden får man också anledning att anta att det kan finnas ett brott bakom, säger Lars-Göran Nilseryd.

Uppdatering 05:30

Räddningstjänsten drar nu ner på insatsen. En station kommer vara kvar för bevakning i cirka en timme till, sen tar polisen över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!