I går gick Svensk Pilotförening ut och larmade om att mer än hälften av de i en enkät tillfrågade piloterna somnat ofrivilligt under flygning.
Avvikande händelser vid en flygning ska anmälas till Transportstyrelsen som är den myndighet som övervakar flygsäkerheten. Där ser man dock mycket få händelserapporter om trötthet. Under perioden 1 januari 2010 till 30 september 2011, det vill säga knappt två år, kom bara åtta händelserapporter om trötthet in till myndigheten.
"Måste redas ut"
- Vi är väl medvetna om den känsla som piloterna uttrycker i den nya rapporten om trötthet, men vi får in mycket få trötthetsrelaterade händelserapporter. Nu måste vi reda ut den här mis-matchen mellan vad vi ser och vad pilotföreningen säger, säger Gunnar Ljungberg.
En orsak till att händelserapporterna om trötthet är få kan enligt Gunnar Ljungberg vara hur man uttrycker sig i händelserapporteringen.
- Man rapporterar kanske inte trötthet i sig, utan det som händer på grund av tröttheten, säger han.
"Tar emot lite grand"
Christer Ullvetter på Transportstyrelsen ansvarar för regelhanteringen kring piloternas arbetstider. Han menar att den låga anmälningsfrekvensen om trötthet kan ha flera orsaker.
- Piloten har en skylighet att anmäla trötthet. Men det kan nog ta emot lite grand ibland att rapportera, för det kan finnas en del flygbolag som inte är så förtjusta i det där, i alla fall om det är återkommande, och det kan det ju vara om man har små barn hemma till exempel.
Han ser också en brist i direktiven kring händelserapporternas utformning.
- Trötthet finns inte med som en rapporteringsanledning, och den bristen har vi påpekat till EU-kommissionen. Men egentligen är det bara en exemplifieringslista, det går ju bra att rapportera vad som helst.
"Spelar ingen roll"
Bo Säbb, ordförande i Svensk Pilotförenings flygsäkerhetskommitté, menar att deras enkätundersökning tydligt visar på skillnaderna mellan hur Transportstyrelsen upplever problemet och hur det ser ut i verkligheten. Han tycker ändå att åtta anmälningar om trötthet är mycket.
- Men den rapportvillighet vi ser, så är det en relativt hög siffra som Transportstyrelsen borde ta till sig, säger Bo Säbb.
FÖ: Men är åtta anmälningar verkligen mycket på så lång tid?
- Man tycker ju att om man nickar till så borde det vara anledning till en händelserapport, men av nån anledning blir det inte alltid så. En anledning till att det inte skrivs fler kan vara att piloten känner att en rapport varken skulle göra det bättre eller sämre. Man upplever att det inte spelar någon roll om jag skriver en rapport eller inte.
Måste informera
Bo Säbb menar att ett problem också kan vara otydlig och otillräcklig information från myndigheterna till piloterna.
- Myndigheterna måste gå ut och informera piloterna om rättigheter och skyldigheter att rapportera. Jag kan under mina 24 år i det civila flyget inte påminna mig att jag fått någon som helst genomgång från myndigheterna om deras rapportsystem, säger han.