Larm på mobil blir livräddare
NORRKÖPING: Personer som är utsatta för allvarliga hot eller förföljelser kan få sin mobiltelefon utrustad med en larmtjänst. Om en allvarlig hotbild dyker upp räcker det med en knapptryckning för att nå SOS Alarm.
För hotade personer kan mobilen bli räddningen. Foto: Scanpix
Foto:
Misshandel och hot
- Det blir fler som får hela tiden, senast i måndags var det en ny person som fick larmtelefon. Men jag tycker ändå inte att 18 stycken är särskilt mycket om man tänker på hur stort länet är, säger Helena Håkansson som är samordnare för brotts-
offer hos polismyndigheten i Östergötlands län.
Det är polisens rotelchefer eller cheferna på när-
polisen, som efter en utredning avgör vem som har rätt till larmtelefon. Det kan vara personer som tagit sig ur ett förhållande där misshandel förekommit eller vittnen som hotas under en rättegång.
- Det här är inget som alla kan få, utan enbart de personer som lever under ett starkt hot, säger Helena Håkansson.
Personen som får tillgång till den här tjänsten får sin mobiltelefon programmerad på ett speciellt sätt. Med en enda knapptryckning kontaktas SOS Alarm. När larmet kommer in är det akut behandling som gäller. Larmcentralen skickar då ut polisbilar till personens hem. Skulle personen befinna sig någon annanstans än hemma, så kan det meddelas via telefonen.
Används sällan
- Syftet med telefonen är att den hotade personen ska få hjälp snabbt, SOS Alarm ser direkt vilken larmtelefon som larmat och ärendet har alltid högsta prioritet, förklarar Helena Håkansson.
Som tur är används inte telefonerna så ofta.
- Det händer någon gång i bland, ungefär ett par gånger om året, säger Helena Håkansson. Men telefonerna är väldigt viktiga, de skänker dessa utsatta personer en stor trygghet i vardagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!