"Lärkabacken" får ingen blomsterskrud

"Lärkabacken" och Saltängsbron blir utan sommarblommor.
Det är det sista (?) och trista beskedet från gatu- pch parkkontoret i den känsliga frågan om en grön innerstad.
- Mycket märkligt. Vi hade medvind i vår kampanj, men avblåste den när politikerna förklarade att pengar fanns så det räckte. Någon ny insamling känner jag mig inte motiverad för när det svänger så här, säger Reidar Svedal, som i vintras tog initiativet till "sommarblommor-och-vinterljus-kampanjen".

Grått och trist. Tyvärr, mycket roligare än så kommer förmodligen inte "Lärkabacken" på Dalsgatan att bli under 2004. Gatu- och parkkontorets pengar räcker inte.

Grått och trist. Tyvärr, mycket roligare än så kommer förmodligen inte "Lärkabacken" på Dalsgatan att bli under 2004. Gatu- och parkkontorets pengar räcker inte.

Foto:

NORRKÖPING2004-03-16 06:00
Ni kanske hängt med i turerna kring blommor och belysning i Norrköpings innerstad.
Först skulle i princip allt grönt och ljust försvinna, såväl sommargröna parker som vintersköna jul- och dekorationsbeslysningar, på grund av kommunens ansträngda ekonomi när närmare tio miljoner kronor skulle sparas.
Sedan kom glädjebeskedet för en dryg månad sedan. Kommunen fick tillbaka skattepengar från staten - 4,3 miljoner - och på så sätt skulle blomsterarrangemangen kunna räddas.
Men icke.
De 1,7 miljoner kronor som gatu- och parkkontoret fått till sitt förfogande för sommarblommorna räcker ändå inte. En mille fattas för att sommar-Peking ska kunna visa sig från sin bästa sida.

"Stort dilemma"
Därför planteras ingenting nedanför De Geerskolan, på Dalsgatan, i backen som traditionellt kalla "Lärkabacken". Inte heller får Saltängsbron några blomlådor.
- Jag hade ett stort dilemma och tyckte det här var bästa lösningen, säger landskapsarkitekten Johan Lewander.
- På det här sättet kunde vi behålla blomsterurnorna runt om i Norrköping, förutom i centrum också i bland annat Hageby och Skarphagen, och få ett större täckningsområde istället för ett enda.
- Med tanke på hur det ett tag såg ut, där vi knappt skulle ha råd med någonting utom Karl Johans Park och två platser till, känns det här ändå rätt så bra. Nu är nästan hela stan räddad.
400.000 kronor sparas på att inte sätta färg vid de här båda platserna. Kommunens beslut att inte uppföra en triumfbåge vid korsningen Drottninggatan-Nygatan som skulle lyst upp hela Kristinaplatsen betyder ytterligare ett par hundra tusen.
- Sedan är den stora förändringen också att vi i år köper in färdiga plantor istället för att odla dem själva uppe i växthusen på Sylten. Det blir mycket billigare, men det är trist att växthusen ska stå tomma, konstaterar Johan Lewander.

Reidar ger kritik
Reidar Svedal, idésprutan som i vintras tog initiativet att starta en förening för att samla ihop pengar till såväl blommor som beslysningar, är besviken på kommunens hantering av frågan.
- Mycket märkligt, olika besked hela tiden. Ena dagen blir det inget, andra är allt grönt. Trovärdigheten sjunker för varje gång. När vi avblåste vår kampanj hade vi medvind, men politikerna sa att pengar fanns för att rädda blommorna och då slutade vi. Att börja igen nu känns inte motiverat, man vet ju inte när nästa besked kommer...
Fortfarande finns dock närmare 30.000 kronor på ett bankkonto, fritt för användning för kommunens räkning till blommor eller belysning.
Och kanske, kanske kan det till slut bli blomsterprakt i "Lärkabacken". Johan Lewander lämnar dörrenöppen.
- Eventuellt kan det lösa sig med extern finansiering. Men just nu är ingenting klart.

Välkommen åter
Några positiva nyheter finns i alla fall på programmet, bland annat:
Välkommen-märket ska återigen planteras vid Sandbyhovsviadukten. De senaste årens rika utsmyckning av rondellerna i Ingelsta har inte räckt för att fylla tomrummet efter den förlusten, resonerar gatu- och parkkontoret.
Blomsterträden vid entrén till Vasaparken är i år utbytta mot blomklot på pelare. Antalet ökar till sju träd.
På Hamnbron kommer ett arrangemang benämnt "Vattenstänk" att uppenbara sig. Färgerna är nyanser av blått och kompositionen består av olikstora "droppar" av planteringar. I var ände pryder ett gräsklot med två meters diameter.
Så visst blir Norrköpings innerstad rik på blommor. Men inte som förr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om