SVT Nyheter rapporterade förra veckan att uthyrningen av lärarvikarier genom bemanningsföretag har mer än fördubblats på fem år. Lärarförmedlarna, ett av de största bolagen, är nu uppe i en omsättning på 80 miljoner kronor och fortsätter att expandera i flera regioner. Östergötland får sitt första kontor i Linköping.
För skolorna är bemanningen dyrare, men nödvändig eftersom bemanningsföretagen tar hand om vikarier som skolorna annars skulle ha använt själva. Det berättar Tomas Hultquist, rektor på en av de grundskolor som lägger mest pengar på inhyrda vikarier i Stockholm, för SVT.
I Norrköping är uthyrning av lärare inte ett fenomen – än. De flesta skolor använder sig av kommunens egen vikariebank dit rektorer ringer för att boka in vikarier. Vikarierna som finns där räcker dock inte till för att täcka behovet och många av de som söker sig dit saknar den erfarenhet eller utbildning som krävs.
– Det är ofta panik ute på skolorna, säger Miia Austa, kommunombud i Lärarnas Riksförbund. Vikarierna räcker inte till och samtidigt finns det de som vill vara med i vikariebanken men inte får. Det blir ett Moment 22.
Många av de lärare som hyrs ut via bemanningsföretag är obehöriga och i Norrköpings vikariebank ser läget inte bättre ut. Behöriga lärarvikarier är sällsynta på grund av det skriande behovet av legitimerade lärare i ordinarie verksamhet.
– Som legitimerad lärare i en vikariepool är man klart eftertraktad. Frågan är var bemanningsföretagen hittar lärare någonstans? Jag kan tänka mig att en sådan pool är lockande om den erbjuder bättre villkor.
Det närmaste Norrköping har kommit läraruthyrning hittills är så vitt Miia känner till ett tjänsteföretag som förmedlar pensionerade lärare. Även det är något flera enskilda skolor sätter i system själva genom att be lärare som gått i pension komma tillbaka och undervisa som vikarier.
– Bristen på vikarier är ett gigantiskt problem för skolorna. Många skolor skaffar sina egna små vikariepooler. Man får köra dubbla system.