Lärare tvingas lämna sin skola
Bakom siffrorna finns ansiktena, människorna. Det handlar om lärare, om förskollärare, om fritidspedagoger.Ansiktena bakom nedskärningarna, som nu genomförs i Norrköpings grundskolor.Vi har träffat några av dem, som inte får vara kvar på Vilbergsskolan.
Sex av de elva som ska bort från Vilbergsskolan till hösten. De har kvar sin anställning inom Norrköpings kommun men har inte fått något besked om, var de kommer att hamna. Främre raden fr v Helena Lindberg, fritidspedagog med fyra år på Vilbergsskolan, Therése Hamnäs, förskollärare med två år på skolan, Linda Ferin, förskollärare med sex år samt Malin Andersson, fritidspedagog med tre månader. Bakre raden Mikael Wassenius, förskollärare med fem år på skolan samt Helena Öhman, en av de fem drabbade lärarna men den enda, som hade möjlighet att ställa upp på bilden. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
På Vilbergsskolan, med låg- och mellanstadium samt förskoleklass, kommer antalet tjänster att minska från 45 till ca 35. Det handlar om 9,75 tjänster från den 1 juli, och en tjänst till från den 1 oktober. Fem lärare, 3,75 förskollärare, två fritidspedagoger. 10,75 tjänster, men fler personer än så, eftersom flera av de berörda arbetar deltid.
Vi stämmer träff, fast när det kommer till kritan kan inte fler än sex infinna sig. Det är ju också så mycket, som ska ske så här den sista veckan. Några är ute med sina klasser - och någon är föräldraledig, och någon sjuk.
Ingen vet var
Men här har vi sex av de 180, som nu drabbas kommunen runt. De flesta av dem har varit i flera år på Vilbergsskolan, och alla har de fast tjänst. Ingen vet dock, var de kommer att hamna i höst.
Tre tjänster var har de fått söka kommunen runt, sedan får man se hur det blir. Också när det gäller tjänsterna är det antalet år i kommunen som styr. Chansen att det går som man vill är kanske ändå inte stå stor.
Olika scenarior
- Den här situationen är så tråkig både för oss som får sluta och för dem som blir kvar, säger fritidspedagogen Mikael Wassenius.
- Det har varit olika scenarion hela tiden. Ibland har man varit med i den nya organisationen, ibland inte. Sådant är jobbigt.
Har gått fort
Fritidspedagogen Helena Lindberg påpekar, att det hela "har gått väldigt fort".
- Först var det ett slags tänk på skolsidan, men sedan kom politikerna med ett helt annat tänk. Vi anade nog inte, att det skulle bli i den här omfattningen.
Det var så sent som den 18 april, som Norrköpings skolledning plötsligt gick ut med besked om rekordstora besparingar. Sedan dess har skolor organiserats om, förhandlingarna med facken genomförts. Folk har fått besked om att de inte får vara kvar - däremot inte om var de i stället kommer att hamna.
- Stämningen har varit väldigt låg. Vi har knappast pratat om något annat än det här, säger personalen som vi träffar.
Inga garantier
Kommunen har deklarerat att ingen ska sägas upp. Men det finns ju ändå inga garantier för, att man kommer att hitta nya jobb åt alla inom organisationen. Så det finns nu mycken oro, många frågetecken.
- Om det visar sig att man inte får något nytt, då får man gå tillbaka till där man var. Men kan det sedan inte bli så, att det inte finns arbetstillfällen där? Och kan de då ha rätt att säga upp en, frågar sig fritidspedagogen Malin Andersson oroligt.
Större klasser
Aldrig någonsin har de varit med om nedskärningar som dessa. Det är, säger de, olyckligt att sådant här ska ske med så kort varsel. Nu måste det bli större klasser, med fler barn i varje klass. 25-30 kanske det blir.
Från den politiska ledningen, i synnerhet då kommunalrådet Li Teske, heter de oföränderligt att kvaliteten ska bibehållas. Men många ifrågasätter, om detta verkligen är genomförbart.
Helena Lindberg svarar diplomatiskt:
- Vi får väl se i höst, innan dess ska man väl inte uttala sig. Men visst är det som att det sparas in på framtiden.
- Redan är det så tufft och stressigt inom skolan, säger Malin Anderson. Jag fattar faktiskt inte hur de tänker, i varje fall är det inte direkt långsiktigt. Många både bland personal och barn måste fara väldigt illa av det här.
Men nu närmast, i morgon, är det skolavslutning. Och då ska de ju allihop se glada ut.
<span class=Rub1>Rektorn: En stor förändring för oss
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Självklart är vi oroade. Men samtidigt måste vi ju tro, att vi ska kunna klara det här, säger Vilbergsskolans rektor Eva Johansson.</B>
Som framgår av artikeln ovan ska 10,75 tjänster av ca 45 bort på skolan. Nära hälften av tjänsterna som försvinner avser lärare.
Men det är inga ekonomiska underskott, som nu måste sonas. Tvärtom så har Vilbergsskolan gjort nollresultat, och de nedbantade resurserna låter sig helt förklaras med de nya ekonomiska realiteterna.
Att skolan fått mindre pengar beror i första hand på, att antalet elever blir färre - till hösten minskar de med ca 60 till ca 350. Men också på att tilldelningssystemet ändrats, något som missgynnat bl a just Vilbergsskolan.
Att elevantalet nu minskar över hela Norrköping har med de mindre barnkullarna att göra. För Vilbergsskolan tillkommer även, att rätt många elever valt att gå över till den nya fristående Jönsbergska idrottsskolan inte långt ifrån.
Som en följd av de färre eleverna ska, som Folkbladet skrivit om, enheten Galaxen stängas. Hela verksamheten ska koncentreras till Vilbergsskolan. Därigenom kan man utnyttja sina resurser mer effektivt, vilket naturligtvis är en fördel.
- Först ska vi nu avsluta det här läsåret på ett bra sätt. Sedan ska vi ta tag i framtiden.
- Det kommer att bli en stor förändring för oss, med ändringar i arbetslagen. Men vi måste ju ändå känna tillförsikt, säger Eva Johansson.