Lärare på Ebersteinska slår larm: Eleverna allt sämre i matematik
Eleverna från grundskolan har på senare år blivit allt sämre i matematik. De har också blivit sämre på att tänka självständigt.Därför slår nu mattelärarna på Ebersteinska gymnasiet larm.Något måste, hävdar de, göras för att bryta den farliga trenden.
"Den här trenden måste brytas, det är det vi försöker slå larm om", säger Anders Nordin.
Foto: Fotograf saknas!
Ebersteinska är ju en gymnasieskola med inriktning på matematikbaserade program som teknik och naturvetenskap. Trenden mot sämre kunskaper är ungefär densamma på alla programmen.
Klart bakåt
Förmågan att tänka matematiskt har gått klart bakåt. Eleverna behärskar ofta inte elementära formler och metoder, som de borde ha lärt sig redan på mellanstadiet. De krånglar till talen och går omvägar i stället för genvägar. Men då kommer man ju ofta fram fel, eller inte alls.
Vi träffar några av lärarna bakom skrivelsen. Gunilla Johansson förvånas över att eleverna blivit allt sämre på att tänka och arbeta självständigt:
- För det är ju just det, som poängteras så tydligt överallt. Ändå blir de bara sämre på det, och det är synd om dem.
Naturligtvis finns det elever, som är oerhört duktiga. Men även bland klart matematikbegåvade elever finns det besynnerligt många, som kommer till gymnasiet med oklara begrepp.
Det har också blivit vanligare att ha lärt sig rent mekaniskt, utan att begripa. Allt fler lämnar grundskolan med dålig talförståelse.
Många har problem med minustecknet, och med två minustecken kan det bli på tok för komplicerat. Hälften av 2/3 klarar de flesta, men hälften av 1/3... oj, så besvärligt. När det i ekvationer står X på båda sidor av likhetstecknet, då blir det också genast problem.
Läser sämre
Samtidigt med detta har skillnaden mellan de bästa och de sämsta skenat i höjden. Läsförmågan har försämrats, så att många elever kan ha svårt att begripa texten som presenterar en uppgift. Det har också blivit sämre med koncentrationen. Fler än någonsin förr har svårt att följa en gemensam genomgång.
- Men när man kan ha en genomgång i en mindre grupp, då fattar de plötsligt mycket bättre, säger Anders Nordin.
Att dagens elever kan mindre har Ebersteinska också svart på vitt för. Varje år får nykomlingarna gå igenom ett mattetest, för att man ska få grepp om deras nivå. Och den har då, klart och tydligt, sjunkit år för år.
- Under 80-talet hade vi under flera år en stigande trend, elevernas resultat i ämnet blev bättre, säger Georg Sjöström. Han är nestorn i sammanhanget, med sina 35 år som mattelärare.
Toppår 1990
- 1990 var ett toppår. Sedan började det försämras så smått, och under de senaste fem åren har försämringen blivit kraftig. Men i mycket måste ju detta vara en resursfråga.
Sannerligen har det ju också "sparats" på grundskolan. Följden har blivit stora klasser, och små möjligheter till nivågruppering - tills för inte så länge sedan fanns ju annars både allmän och särskild matte. I stort sett alla blir nu lidande. De svaga får för lite hjälp och tappar kanske självförtroendet helt, medan de duktiga inte får den stimulans de behöver.
Oroliga och störiga
- När man pratar med grundskollärare, säger Gunilla Johansson, får man ju höra om hur jobbigt de har det med sina stora heterogena elevgrupper. Hur mycket tid de måste ägna åt att skapa arbetsro. Alltid är det några, som är oroliga och störiga.
- Sedan undrar man också lite grann över synen på kunskap och inlärning. På något vis har eleverna blivit sämre också på att lära sig. Det är svårt att definiera. Men kanske är det något med att man minskat på den här tråkiga biten, som det också måste vara med att lära. Nu ska allt gå så snabbt, och det ska vara kul...
Gör vad de kan
Själva gör de, naturligtvis, allt vad de kan - liksom, lika självfallet, deras kolleger i grundskolan. Men de brottas inte bara med klena ingångskunskaper; även deras egna resurser har ju skurits ner.
Möjligheterna att dela in eleverna i de mindre grupper, som de så väl skulle behöva, har minimerats. Och på högskolorna beklagar man ju numera, att eleverna kommer från gymnasiet med så rysliga brister i matematiken...
- Vi är definitivt inte ute för att gnälla, säger Anders Nordin. Men det här är en trend som måste brytas, det är det vi försöker slå larm om.
- Så vi hoppas nu, att det här ska uppfattas på rätt sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!