Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärare och elever tveksamma till betyg i sjuan

Lärare och elever är tveksamma till Skolverkets förslag att införa betyg redan i årskurs sju. Det framgår av Folkbladets besök på Ljuraskolan.
- Risken är att man redan i sjuan slår undan fötterna på dem som inte når målen, säger Ylva Söderström, lärare i svenska och samhällsorientering.

Nej till betyg redan från sjuan säger Pixie Kamfjord Karlsson, Sky Sternberg, Joel Persson Haag och Sara Andersson, från klass 7G på Ljuraskolan.
Foto: Anita Kjellberg (011-200 462)
anita.kjellberg@folkbladet.se

Nej till betyg redan från sjuan säger Pixie Kamfjord Karlsson, Sky Sternberg, Joel Persson Haag och Sara Andersson, från klass 7G på Ljuraskolan. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-05-12 06:00
På Ljuraskolan skiftar åsikterna om Skolverkets förslag att införa betyg redan i sjuan, men de flesta Folkbladet talade med är mot förslaget.

Svagt underlag
Lärarna Puck Samuelsson och Ylva Söderström anser att det är för tidigt med betyg i sjuan, bland annat för att lärarna inte hunnit få ett tillräckligt bra underlag för att sätta betyg.
- Man har inte hunnit få tillräcklig inblick i elevens hela kunskapsbredd och kan inte göra en bra bedömning, säger Puck Samuelsson, lärare i svenska och engelska.
- Dessutom sätter grupprocesser fart när eleverna börjar sjuan. De har fullt upp med att lära känna varandra, säger Ylva Söderström.

Svårt sätta betyg
Idag sätts de första betygen i åttonde klass. Och Puck Samuelsson berättar att hon tycker det är svårt att sätta betyg på eleverna.
- Det är det svåraste som finns. Jag är inte så mycket för betyg. Det finns ingen total rättvisa i betyg, som man kan tro. Elever som har svårigheter kan jobba hur hårt som helst utan att nå målen.
- Sådant som människor och kunskap är inte lätt att mäta. Bara man läser betygskriterierna innebär det att man automatiskt gör en egen tolkning av dem, fortsätter hon.
Idag har Ljuraskolen ett betygsliknande system med pilar som visar hur eleverna i sjunde klass ligger i förhållande till målen.
Detta och utvecklingssamtal räcker bra, anser sjuorna Pixie Kamfjord Karlsson, Sky Sternberg, Joel Persson Haag och Sara Andersson.
- Det är bra att veta ungefär hur man ligger till i olika ämnen, och det får vi veta. På prov och skolarbeten brukar lärarna ofta berätta att vad de motsvarar för betyg, säger Sky Sternberg.
- Jag tycker det är skönt att kunna ta det lugnt och inte behöva bekymra sig för betyg än. Det är inte bra med den pressen så tidigt, säger Pixie Kamfjord Karlsson.

För sent
Men åsikterna i frågan går isär, och niorna Daniel Flinta och Elin Andersson tycker att det är för sent att få sina första betyg i åttan.
- Det är bättre att få betyg redan i sjuan. Då får man mer tid på sig att bättra på betygen inför slutbetygen, säger de.
Slöjdläraren Susanne Matthews ser också poänger med Skolverkets förslag.
- Får man eleverna att ta skolan mer på allvar kan det vara bra, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om