Lantmännen polisanmäls - sålde förbjudet grisfoder
Ett hundratal grisuppfödare i Östergötland har fått smågrisfoder som innehåller förbjudet benmjöl.- Vi har kontaktat de berörda uppfödarna, säger Reinhold Svensson, foderchef på Lantmännen.
Lantmännen och minst fyra tillverkare till har sålt smågrisfoder som innehåller rester av benmjöl. Än så länge är det bara Lantmännen som polisanmälts. FOTO: PRESSENS BILD
Foto: Fotograf saknas!
- Vi har tagit kontakt med berörda grisproducenterna och har diskuterat med dem hur de vill att fodret ska tas bort från gården. Antingen kan de själva sprida det på åkern, bränna det eller så kommer vi och hämtar det. Foder de tvingas slänga får de betalt för, säger Reinhold Svensson.
Lantmännen är redan polisanmäld, men Jordbruksverket kunde på onsdagen inte svara på om också de övriga företagen ska polisanmälas.
Ska fundera
- Vi får fundera på hur vi ska hantera det här nu när saken har vuxit, säger Stig Widell, chef på Jordbruksverkets foderkvalitetsenhet till TT.
I det här läget prioriterar Jordbruksverket att så få smågrisar som möjligt ska äta av fodret.
Lantmännen ligger i fjärde led från den källa där benresterna hittades, en dansk underleverantör. Den har tillverkat en produkt av torkad lera. Under torkningen har man som bränsle använt benmjöl bestående av avfall från svinslakt. Via rökgasen har benresterna hamnat i lerprodukten.
Även i Danmark har grisproducenter fått foder med benmjölsrester, men den danska motsvarigheten till Jordbruksverket har valt att inte återkalla fodret, utan nöjer sig med att sätta stopp för fortsatt tillverkning.
- Jag tycker att det vore bra med samma regler i olika länder eftersom vi konkurrerar med varandra, säger Reinhold Svensson.
Tar vårt ansvar
- Vi tar nu vårt ansvar gentemot våra kunder och ser till att de inte ska drabbas av foderbrist. Men jag vill poängtera att fodret inte utgör någon fara för människor eller djur, fortsätter Svensson.
En stor del av grisfodret är troligen redan uppätet. Men enligt Jordbruksverket finns det inga hälsorisker med att äta kött från grisar som ätit sådant foder.
Jordbruksverket hittade spår av benmjöl i foder hos Lantmännen redan före sommaren, vilket ledde till att en åtalsanmälan lämnades in till åklagarkammaren i Helsingborg. Jordbruksverket menar att Lantmännen kan ha gjort sig skyldigt till brott mot foderlagen. Men flera företag i produktionskedjan är inblandade vid framställningen av den ingrediens som innehåller benrester.
Enligt Reinhold Svensson är foderfabriken i Norrköping inte en av de producenter som sålt det förbjudna fodret, men grisuppfödare från Norrköping får smågrisfodret från foderfabriker i Lidköping och Västerås.