Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella om det uppstår nya utbrott av covid-19 i höst.
De jobbar utifrån tre olika scenarior som Folkhälsomyndigheten tagit fram: ett som bygger på att den låga spridningsnivån som varit den senaste tiden fortsätter, ett där spridningen kommer tillbaka ryckvis och ett där det blir en större spridning.
Länsstyrelsen Östergötland menar att fokus måste ligga på att minska smittspridningen, men lyfter också fram att myndigheternas information till allmänheten kring covid-19 behöver förbättras.
– Den senaste samlade lägesrapporten från länsstyrelserna visar att efterlevnaden bland verksamheter och restauranger varit bra. De följer rekommendationerna men det är inte alltid allmänheten gör det. Det är viktigt att lyfta fram att här måste vi alla hjälpas åt och visa på goda exempel på hur man kan jobba. Det måste vara lätt att göra rätt och det gäller att myndigheterna kommunicerar det här på ett begripligt sätt, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Östergötland.
Länsstyrelsen menar också att det finns ett behov av att tydliggöra regeln om max 50 personer vid olika arrangemang och sammankomster.
– Regeln upplevs som otydlig och en del tycker den är orättvis. Vi ser att den skapar debatt på sociala medier och där ser vi att vi måste blir tydligare i kommunikationen från myndigheter, hur vi tänker och varför. Jag tror att det finns en efterfrågan från allmänheten att bli tydligare i det här.
Andra saker som länsstyrelsen lyfter fram i sin plan är att säkerställa att det finns skyddsutrustning, att de provtagningar som regionen fått i uppdrag att göra kan genomföras och att säkerställa personalresurser inom vård och omsorg.
Länsstyrelsen vill också ha ett uppdrag att löpande rapportera till regeringen om konsekvenser för folkhälsan.
– Det finns många som riskerar att påverkas negativt av den här fysiska distanseringen. Det är många äldre som suttit isolerade under lång tid. Det får konsekvenser för den psykiska hälsan. Sedan har vi det här med att folk inte kan genomföra sina fritidsaktiviteter på samma sätt. Det har också betydelse. Man ska inte underskatta de mjuka värdena under en kris. De är nog så viktiga, säger Jenny.