Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsrätten avvisade överklaganden i skolbråket

Alla överklaganden om att Norrköpings kommun skulle ha brutit mot kommunallagen, när skolorna i Kvarsebo och Simonstorp lades ner, har nu avvisats av länsrätten.

NORRKÖPING2003-10-22 06:00
De klagande har hävdat, att besluten fattades i fel instans. Barn-och ungdomsnämnden har, enligt dem, inte befogenhet att besluta om frågor, som kan avgöra en hel bygds framtid.
Sådana frågor, som är "av principiell beskaffenhet" eller "av större vikt för kommunen" måste tas av kommunfullmäktige. De kan inte bli föremål för delegation, alltså hänskjutas till något underlydande organ.
Till saken hör, att det hade stor betydelse i vilken instans beslutet togs. Hade socialdemokraterna och vänsterpartiet, som har majoriteten i nämnderna, låtit fullmäktige ta besluten hade skolorna antagligen varit kvar idag. I fullmäktige har de båda partierna nämligen inte majoritet.

Saken avgjord
Länsrättens prövning gäller inte om beslutet i sig var bra eller dåligt, utan enbart den rent kommunalrättsliga sidan av saken. Och kort sagt slår länsrätten då fast, att de aktuella besluten tillkommit ´i föreskriven ordning´. Och med det är då saken avgjord.
I motiveringen ingår att beslut om nedläggning av skolorna måste anses ligga inom ramen för den befogenhet, som fullmäktige delegerat åt nämnden. Skolornas nedläggning berör relativt få människor och kan inte anses vara av principiell beskaffenhet eller större vikt för kommunen som helhet.
En kommun har stor frihet att uppdra åt nämnder och andra organ att självständigt bedriva verksamheter. Att kommunal verksamhet blivit allt mer komplicerad gör det också nödvändigt att förskjuta tyngdpunkten från kommunfullmäktige mot nämnderna. Det är en rimlig och nödvändig arbetsfördelning.
Länsrättens beslut kan överklagas till regeringsrätten. Men utslaget är så entydigt, att det knappast skulle göra någon skillnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!