Länsmuseet säger upp tolv anställda
Igår fick 12 anställda på Länsmuseet i Linköping sina uppsägningar. Det är människor från både administrativ, teknisk och museitjänstemannaavdelningar.Öppettiderna kommer troligen att förändras, alltså minskas.
? Vi kommer inte att kunna producera lika mycket i framtiden och jag är rädd att det framför allt blir samtidsdokumentationen som drabbas, säger han.
Det museibesökarna i första hand kommer att märka är att utställningarna blir kvar under längre tid. Det, säger museichefen, är en rimlig tolkning av det nya läget. Att den samtida dokumentationen minskar blir något som mest framtida historiker och forskare kommer att märka.
? Det allra viktigaste i vårt uppdrag är att bevara och skaffa ny kunskap om Östergötland i våra samlingar, det är vad jag tycker, säger Peter Larsson. Utställningar går att långa och byta och trassla.
Att rationalisera i största mån ingår som en del i besparingsarbetet. Elva miljoner har museet att röra sig med, pengar som kommer från kommun och landsting samt som bidrag från Statens kulturråd.
Högst märkbart blir också att öppettiderna kommer att minska.
? Det är ett förslag som jag ska lägga fram för styrelsen, säger Peter Larsson, Det handlar om att ha någon mer dag i veckan stängd, till exempel.
Problemet som Länsmuseet brottas med är inte unikt utan gäller landets museer över lag. Det gör också att den personal som sägs upp får mycket svårt att hitta nya uppgifter i sin bransch.
Ingen hel avdelning kommer att stängas, men av sex avdelningschefer blir bara två kvar i den nya organisationen som får två större produktionsavdelningar. Samt förstås museichefen. Länsmuseet har funnits sedan 1939 då det blev uppmärksammat som sin tids mest märkliga bygge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!