Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Långväga gäster på Händelöverket

De är de styrande från en stad med 4,7 miljoner innevånare, i en provins med 75 miljoner, på andra sidan jorden. I går hade de åkt till Norrköping för att se på vilket miljövänligt sätt det går att skapa el.  - Syftet med besöket är att lära oss om avancerad sophantering. Vi har aldrig sett något liknande, säger Yang Feng, vice borgmästare i Taizhou.

Regionchefen Henrik Johansson visar Eons sopförbränning för delegationen från kinesiska Taizhou. Foto: Janne Forsby

Regionchefen Henrik Johansson visar Eons sopförbränning för delegationen från kinesiska Taizhou. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-11-07 03:00
Eon hade besök från Kina under fredagen. Det var en elva man stor delegation från staden Taizhou som vill lära sig om det klimatsmarta system som finns på Händelö. - Vi är mycket imponerade och hoppas kunna utbyta teknologi med varandra, säger vice borgmästaren Yang Feng. Kina vill motarbeta växande sopberg och tittar på miljövänliga lösningar. I Taizhou ska det byggas nya system och därför reser delegationen runt i Sverige - Sverige ligger väldigt långt fram med sophantering. Vi vill lära oss om ekovänliga alternativ, säger Bingjun Xia, first secretary på kinesiska ambassaden, som också var med på besöket. - Kinas regering fokuserar mycket på sopphantering nu, säger Yang Feng. Händelöverket har runt 100-talet anställda och han säger att de förmodligen kommer att bygga i större skala. - Vi hoppas dessutom kunna knyta starkare kontakter mellan Taizhou och Norrköping för att kunna utbyta teknologier även inom andra områden. Vi vill titta på områden som transport, energi och vattenförsörjning. Händelöverket är unikt i sitt slag. Tillsammans med Lantmännen Agroetanol och Svensk Biogas drar man nytta av varandra och når ett högre energiutbyte och en större klimatnytta än vad de olika aktörerna hade gjort på egen hand. - Det är ett energikombinat och det vi har här i Norrköping finns inte någon annanstans i världen, säger informationsansvarige regionchefen Björn Persson på Eon.
Brännbara sopor skapar värme som blir till el. En av restprodukterna är ånga. Den använder Agroetanol till att koka säd i etanolframställning. Det ger i sin tur två restprodukter, där den ena torkas och används till foder. Den andra används i framställning av biogas. Biogasen används sedan till bussar och bilar, men även till sopbilarna som hämtar nya sopor till verket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om