Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Långtidsarbetslösheten dominerar i Norrköping

Norrköping, Finspång och Söderköping är tre av Sveriges kommuner där majoriteten av alla inskrivna på Arbetsförmedlingen är långtidsarbetslösa. Det visar en undersökning av tidningen Arbetet.

Långtidsarbetslösheten biter sig fast i allt fler kommuner i Sverige, visar en undersökning av tidningen Arbetet.

Långtidsarbetslösheten biter sig fast i allt fler kommuner i Sverige, visar en undersökning av tidningen Arbetet.

Foto: Peter Kroon

Norrköping2021-12-25 14:00

I 73 kommuner i Sverige är över femtio procent av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen långtidsarbetslösa. Alltså har varit utanför arbetsmarknaden i över ett år. Bland dessa kommuner finns Finspång (59,29%), Norrköping (53,88%) och Söderköping (50,86%). Valdemarsvik kvalar också nästan in på denna lista. Där är det strax under 50 procent (49,58%) av alla som är arbetslösa som har varit utan jobb i över ett år. Det visar en undersökning i tidningen Arbetet.

– Har man väl fastnat är risken överhängande att man blir kvar i arbetslöshet, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till tidningen. 

I tidningens genomgång kan man se att långtidsarbetslösheten har stigit och att det har gått fort. I oktober 2019 fanns 22 kommuner i Sverige med på den mindre smickrande listan. Då var bara Norrköping med i vårt område. 2021 är det precis som 2019 grupper som redan var svaga på arbetsmarknaden innan pandemin som finns bland de långtidsarbetslösa. Det handlar om den som saknar gymnasieutbildning, är född utanför Europa, är över 55 år eller har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. 

De långtidsarbetslösa är alltså ingen enhetlig grupp. Deras behov av stöd och insatser kan variera.

–Ofta behövs olika typer av utbildningsinsatser och subventionerade anställningar som sänker trösklarna på arbetsmarknaden, säger Sandra Offesson till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!