Längtan efter ett vanligt svenssonliv

Efter att avtalet mellan kommunen och företaget iCreat skrivits om fortsätter nu ”Långa Pastorn” att jobba med killarna i projektet Stepping Stone som vill lämna sina kriminella liv bakom sig.

Långa pastorn. Det är så Henrik Lindmark kallas av deltagarna i de olika projekten som han varit med och startat efter att han lämnade it-branschen.

Långa pastorn. Det är så Henrik Lindmark kallas av deltagarna i de olika projekten som han varit med och startat efter att han lämnade it-branschen.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2016-11-21 07:00

– Det här är inte en avhopparverksamhet, utan en hoppapåverksamhet där det är deltagarnas eget ansvar för ett nytt liv som sätts i fokus, säger Henrik Lindmark.

För fyra år sedan lämnade han it-branschen bakom sig och sålde företaget som han startat med tre vänner samtidigt som han blev pastor i Vineyardkyrkan, ett ansvar han delar med sin hustru. Han kommer inte från en särskilt religiös familj, man gick till kyrkan på de stora helgdagarna. Att det blev just Vineyard var ett beslut som växte fram. Lite som att välja vilket fotbollslag man ska heja på, man kollar vilket lag som är bäst på vad och så ser man till helheten - det viktigaste är fotbollen.

För Henrik Lindmark är både Vinyard och tron viktig, men hans sociala engagemang handlar inte om att frälsa någon.

– Om vi utgått från att vi ville dra dem till kyrkan och fått dem att tro hade de sett igenom oss. Jag ville jobba med något som verkligen gör skillnad, vi såg i våras hur det brändes bilar och kastades sten och jag började tänka på vad jag kunde göra för att Norrköping ska bli en tryggare och ljusare stad. Förste juni startades iCreate.

Han tog kontakt med kommunen och presenterade sin tanke med företaget och ett samarbete inleddes i projektet Stepping Stone. Tio platser för den som på allvar vill ta chansen att lämna kriminaliteten bakom sig. Och det är långt ifrån alla som vill vara med som hittills fått den chansen.

– Genom kontakter så fick de här killarna upp ögonen för att trots att de kanske portats från fritidsgårdar, misslyckats i skolan, begått brott och varit ledare i kriminella sammanhang, kunde få en chans att starta ett annat liv, säger Henrik Lindmark.

Det är kö för att få vara med i projektet och deltagarna kommer först på vad som liknas vid en anställningsintervju.

– Det här handlar inte om att man ska bränna en bil för att få ett jobb det är precis tvärt om. Vi träffar den sökande för en utvärdering och om vi anser att de är tillräckligt motiverade och har lämnat kriminaliteten bakom sig så får de börja med en testmånad. Sköter de sig och förstår att det här handlar om att de själva måste ta ansvar för att lyckas, så får man fortsätta i projektet, säger Henrik Lindmark.

Stepping Stone är ett projekt inom företaget iCreate, man driver även sedan flera år tillbaka hantverksföretaget Styrka, och är ett SVB-företag, det vill säga ett företag som inte tar ut någon vinst utan alla intäkter återinvesteras.

– Jag skapar förutsättningarna genom företaget, men det är deltagarna själva som måste göra jobbet, säger Henrik Lindmark.

Några av förutsättningarna för att lägga grunden är att ta in extern kompetens. Det gör man bland annat genom att deltagarna deltar i en så kallad ”Krimvecka” på Valbo behandlingshem, där man får tänka igenom sin situation för att få insikt i varför man hamnade där man gjorde och att man själv kan påverka sin framtid, men de har också tillgång till samtalsterapeut och coacher under projektets gång. Coacher är killar med liknande bakgrund som lyckats ta sig ur kriminaliteten och nu på olika sätt är med och driver företaget.

Och det behövs, för har man aldrig haft några rutiner så kan det vara svårt att ens lära sig att komma upp på mornarna och komma i tid och om man inte dyker upp ja, då kan coachen komma hem och hämta en. Dessutom finns coacherna där när motgångarna kommer. För det gör de.

– De flesta kommer från en otrygg och destruktiv miljö. Det är en tuff process som kräver mycket mod av killarna att ta sig från ett liv till ett annat. Rätt stöd på rätt sätt skapar motivation och gör att man kan ta steget, säger Henrik Lindmark.

Redan nu har man kontakt med de närmaste kring deltagarna, som familj, flickvänner och syskon och i framtiden hoppas Henrik att man kan hitta ett sätt att stödja dem också.

Tanken är att ta tillvara på den drivkraft som de här grabbarna har, men som de tidigare använt på fel sätt, genom att de bland annat får lära sig driva och utveckla företag. Varken för Henrik eller deltagarna är det pengar som är det drivande. Pengar tjänade deltagarna på sin kriminalitet.

– De vill såklart tjäna pengar men de vill göra något bra, som i sin tur kan leda till att de kan hjälpa andra. Det handlar inte om girighet, det blir ganska tomt för man blir aldrig mätt och det finns alltid mer pengar att tjäna, säger Henrik Lindmark.

Själv har han lärt sig mycket av deltagarna, som glädjen mitt i alltihop, öppenhet att lära nytt och prestigelösheten. Och visst finns det saker han i efterhand kunnat göra bättre från början.

– De behöver mer stöd i början, bara att börja jobba heltid är ett jättesteg och så behöver de jobba mycket med motivationen för att inte minsta lilla motgång ska få dem att tappa hoppet och ge upp.

För en visionär som Henrik Lindmark har det ibland inneburit att han stött på patrull.

– Jag är kanske för mycket visionär och drar igång saker, men jag har lärt mig att för att bygga något hållbart och få strukturer så behöver jag ta hjälp av andra personer. Att få jobba tillsammans med de här människorna är fantastiskt. Om man springer ensam går det fort men man kommer inte så långt.

Läs mer: iCreate-avtalet skrivs om.

Projektet

Stepping Stone-projektet ska pågå i två år.

10 deltagare med kriminell bakgrund.

Kommunen står för 25 procent av lönerna

Två personer har stängts av efter misstänkt brottslighet.

bakom Stepping-Stone står företaget iCreate som drivs av Henrik Lindmark och ytterligare två personer och är ett socialt icke vinstdrivande företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om