Riksbyggen har i dagarna tecknat på ett avtal med östgötska Åhlin & Ekeroth Byggnads AB gällande bostadsproduktion i Östergötland – ett företag man samarbetat med tidigare. Det handlar om samverkan i skede 1, det innebär att Åhlin & Ekeroth går in i den tidiga processen med resurser och kompetens.
– Det handlar alltså om det tidiga skedet med framtagande av affärsidé, att ta fram bygghandlingar, utformning och annat. Det här är ju ett kompetent företag som vi alltså samarbetat med tidigare med goda resultat, berättar Elin Sjöstrand, regionchef på Riksbyggen, som beskriver avtalet som fördjupat och strategiskt.
Det aktuella avtalet sträcker sig till 2021 och från Åhlin & Ekeroths sida är man naturligtvis nöjd.
– Vi strävar alltid efter att få komma in tidigt i processen. Samverkan mellan beställare och entreprenör redan i den tidiga projekteringen är det bästa sättet att säkerställa att planerna landar i en byggbar produkt. Vi är oerhört stolta och glada över att Riksbyggen väljer en lokalt förankrad entreprenör för sin bostadsproduktion i östgötaregionen, säger Göran Lundström, vd för Åhlin & Ekeroth Byggnads AB i ett pressmeddelande.
En orsak till att Riksbyggen väljer att teckna så långsiktiga avtal är det högtryck som råder inom byggsektorn. Denna överhettning har lett till att det i vissa fall blivit svårt att hitta entrepenörer till projekt och i och med kommande större infrastrukturprojekt som Ostlänken och förbifart E22 lär det inte bli svalare.
– Ja, det här är ett stort problem som givetvis ser lite olika ut på olika håll. Dels leder det till att det kan vara svårt att få in anbud och dels leder entrepenörsbristen till prisstegringar i projekt, säger Elin Sjöstrand.
Ett exempel på den här problematiken är Ramunderstaden i Söderköping som fått senarelägga etapp två av Vikingavallen eftersom bara ett enda anbud kom in under den ursprungliga upphandlingen.
– Hos många kommuner finns ett tryck att bygga bostäder och det leder till att det blir många projekt på marknaden på kort tid. Det hjälper ju heller knappast alla de som behöver billiga bostäder när bostadsbyggandet istället blir dyrare, bedömer Elin Sjöstrand.
Ytterst är naturligtvis lösningen fler utbildade byggare men så ser det inte heller ut just nu att döma av sökmönstren till utbildningarna.
– Arbetskraftsbristen är en viktig fråga för oss som aktörer i branschen och för kommunerna. Vi behöver kunna bygga billigare.