Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Långsamt framåt vad gäller kvinnor i bolagsstyrelser

Utvecklingen när det gäller andelen kvinnor i regionens styrelser verkar har stannat av. Att det sen 2019 endast ökat med två procentenheter visar att utvecklingen går långsamt.

"Med närmare 150 kvalificerade kvinnor på 100-listan kan vi garantera att styrelsekompetenta kvinnor finns och att orsaker till den snedfördelning som råden inte beror på brist på kompetens" säger Jonna Hedlund, projektledare 100-listan.

"Med närmare 150 kvalificerade kvinnor på 100-listan kan vi garantera att styrelsekompetenta kvinnor finns och att orsaker till den snedfördelning som råden inte beror på brist på kompetens" säger Jonna Hedlund, projektledare 100-listan.

Foto: Östsvenska Handelskammaren

Norrköping2023-11-22 18:00

Östsvenska Handelskammarens och 100-listan gör årligen en undersökning om jämställdheten i regionens bolagsstyrelser. I år visar undersökningen att andelen kvinnor i östsvenska styrelser är 25 procent, vilket är i nivå med fjolåret och en ökning med sju procent sedan 2018. 69 procent tycker att jämställda styrelser är en viktig fråga tycker. Däremot arbetar bara 34 procent aktivt för att uppnå en jämställd styrelse. 

– Det är självklart glädjande att så många företag anser att det är viktigt att uppnå en jämställd styrelse, men att knappt hälften av dem arbetar för detta är oroväckande och troligtvis en orsak till att utvecklingen går så långsamt, säger Jonna Hedlund, projektledare 100-listan, i ett pressmeddelande.

I rapporten konstateras också en negativ utveckling när det gäller företag med en kvinna som vd. Av företagen i undersökningen har endast 7 procent det, vilket är en försämring med sex procentenheter sen 2022. "Detta är en oroväckande låg andel då vi tidigare år har konstaterat att kön på vd spelar stor roll när det kommer till andelen kvinnor i styrelsen", står det i rapporten. Hos de företag som har en vd som är kvinna är andelen kvinnor i styrelsen hela 42 procent enligt årets undersökning.

Sett till riket i stort har Gotland och Stockholm flest andel kvinnor i bolagsstyrelser (30 procent) och lägst andel har Dalarna och Halland (20 procent). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!