– Förklaringen är enkel, Linköpings elnätsstruktur ser helt annorlunda ut än Norrköpings.
Hur då?
– Norrköping tillhör ett mycket större elnät som spännar över hela södra Sverige, och genomsnittslängden mellan kunderna är relativt långa.
I Linköping är situationen något av den motsatta. Om Eon förvaltar ett stort och relativt glesbefolkat elnät har grannkommunen i söder vad som snarare kan kallas för ett ”stadsnät”, med mindre kostnader som följd.
I elnätet som Norrköping är påkopplat till är avståndet mellan kunderna i genomsnitt 140 meter, medan det i Linköping bara går 52 meter från en ansluten medborgare till en annan.
Men situationen är inte ny, och den största förändringen är redan skedd, förklarar Persson.
– Vi hade en femårsperiod då Norrköping ”åkte hiss” prismässigt, men det är en process som är över nu.
Som Folkbladet skrev om i mars 2011 hade prisuppgången då också börjat att stagnera, en trend som i stora drag fortsatt sedan dess.
Investerat miljarderDet senaste årtiondet har mycket hänt när det gäller elnätet. Eon som förfogar över stora skogsarealer i södra Sverige har lagt stora summor på att åtgärda elnätsproblem i samband med väder och vind. Bland annat har luftburna elledningar grävts ner i marken.
– Sammanlagt har 14 miljarder lagts, varav nästan en miljard bara i Östergötland, och någon måste ju stå för notan.
Stöttar SmålandBjörn Persson zoomar ut frågan och ser den ur ett större perspektiv.
– Man kan säga att vi är med och finansierar elnätsutbyggnaden i Småland.
Inger Niss, elnätschef på Tekniska Verken i Linköping, håller med i Perssons resonemang.
– Det stämmer att de har ett större område och de har ju också genomfört en prisutjämning för alla sina kunder. Vi är lokala och har direktiv från våra ägare, det vill säga kommunen, att hålla prisnivån under riksgenomsnittet.
Behöver också rustaDet har Tekniska Verken också lyckats med. Idag ligger man klart under snittet. Men även om också Linköping gjort omfattande investeringar för att vädersäkra sina landsbygdsnät flaggar Inger Niss för kommande utmaningar.
– Delar av vårt nät är byggt på 60-, 70- och 80-talet och kommer snart att behöva rustas upp, det är något som ligger lite som en puckel framför oss.
Söderköping, Åtvidaberg, Ydre, Kinda och Valdemarsvik har alla Eon och således samma kostnad som Norrköping. Mjölbys kommunala verk landar på 68,2 öre/kWh medan Vattenfalls Motala kostar 76 öre/kWh.