Lång väntan på uppkörningstid
NORRKÖPINGTvå månader. Så länge får den som vill ta körkort i Norrköping vänta på en uppkörningstid.- Jag hade trott att jag skulle ha körkortet i början av maj, säger 18-årige Carl Olai, som kör upp i dag. Men jag har haft tur ändå. Jag har kompisar som inte får köra upp förrän i augusti.
Jag har väntat sedan den 4 maj på att få köra upp, berättar Carl Olai. Körkortet är jätteviktigt för mig. Jag har ett sommarjobb som kräver körkort. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Bussförbindelserna är dåliga och nu har jag dessutom ett sommarjobb, där jag behöver kunna köra bil, säger han. Jag har verkligen ett stort behov av körkort. Det har varit jättejobbigt att behöva vänta så länge. Först fick jag vänta på att få göra teoriprovet och sedan har jag fått vänta lika länge på uppkörningen.
Väntetiden är ungefär lika lång i hela landet. Förutom i storstäderna.
<b>Fyra månader </b>
I Stockholm tar det fyra månader att få en tid. Det gör att stockholmarna kommer till Norrköping istället.
Vilket i sin tur gör att väntetiden i Norrköping blir ännu längre.
- Det här är ett jätteproblem, säger Lennart Ferm, trafikskolechef på Centrala Trafikskolan i Norrköping. Något är fel när man ska behöva vänta två månader på att få köra upp. För den som inte lärt sig något gör det väl inget. Men för de elever som är färdigutbildade kostar det både tid och pengar att hålla liv i utbildningen under väntetiden.
<b>Väntar fyra månader</b>
När trafikskolorna bedömer att en elev är klar med sin körutbildning ska läraren skriva under ett papper som skickas till Vägverket.
- Därefter får eleven vänta upp till två och en halv månad på att få skrivtid. Efter teoriprovet kommer ytterligare en väntan på ett par månader. Det här har fått som konsekvens att vi på trafikskolorna har svårt att hålla på reglerna som säger att eleven ska vara klar innan vi gör en anmälan till teoriprovet. Konsekvensen blir ju att eleven får vänta fyra månader på att få sitt körkort.
Det är inte bara 18-åringar som får vänta på sina körkort. Den som vill ta körkort för tung trafik får vänta lika länge.
- Jag har frågat på Vägverket om de har mandat från regeringen att hindra folk från att få jobb, säger Lennart Ferm.
- Många har ett jobb som står och väntar, ett jobb de inte kan ta innan de får sitt körkort. Och så ska de behöva vänta flera månader.
<b>Lyckat försök avbröts</b>
Den 1 december 2001 införde Vägverket nya försöksregler för att komma till rätta med köerna. Trafikskolorna fick fasta tider.
- Platserna fördelades utifrån trafikskolornas resultat, berättar Lennart Ferm.
- De skolor som fått flest elever godkända fick flest tider. Det löste problemet på direkten. Väntetiden var bara en vecka, fjorton dagar. I samma veva införde man också att boende i regionen fick förtur, vilket begränsade bokningarna från Stockholm. Men den 1 april i år drogs försöket in. Och två veckor senare var det lång kö igen.
Enligt Vägverket avbröts försöket för att många av tiderna inte utnyttjades.
- Trafikskolorna lämnade återbud i sista minuten, säger Christer Viberg, biträdande chef för förarprovsavdelningen på Vägverket.
- Då var det för sent att ge tiden till någon annan och trafikinspektörerna hade inget att göra.
<b>Högst tre veckor</b>
Enligt Christer Viberg är Vägverkets mål att ingen ska behöva vänta mer än högst tre veckor på sin uppkörning.
- Så det är klart att jag inte är nöjd, även om jag tycker att läget den här sommaren är bättre än tidigare år. För givetvis blir väntetiden längre på sommaren när våra trafikinspektörer ska ha semester.
- Dessutom har vi alla som ska ta MC-kort och köra upp för tungt släp så de kan dra husvagnen. I år har vi erbjudit alla trafikinspektörer extra ersättning om de inte tar semester på sommaren och några har nappat på erbjudandet.
<b>Privatister tar tiderna</b>
Många av uppkörningstiderna bokas av privatister. Statistiken visar att hälften av alla som kör upp som privatister underkänns.
Av eleverna från trafikskolorna underkänns 25 procent.
- Vårt problem är att vissa som kör upp privat använder Vägverket som utbildning, säger Christer Viberg.
- Ungefär som när man kör en gammal skrotbil till bilbesiktningen för att se vilka reparationer som behöver göras. De kör upp gång på gång, upp till femton gånger kanske. Om alla visste vilka krav som ställs och inte körde upp innan de uppfyller dem, skulle vi inte heller ha några köer.
Vägverket har just startat ett projekt som går ut på att sprida kunskap om vilka kunskaper och färdigheter som krävs för att klara körkortet.
- Vi ska gå ut till gymnasieskolor och invandrarföreningar och tala om vad som gäller. På det viset hoppas vi kunna korta köerna. Vi har också anställt fler trafikinspektörer.
<b>Förstår irritationen</b>
Christer Viberg förstår att både lärare och elever på trafikskolorna är irriterade på den långa väntetiden.
- Samtidigt kan jag tycka att när det gäller körkort vet folk att det är långa köer. Den som vill ta körkort kan ju faktiskt planera sin utbildning så att de kör upp i januari, februari när det är relativt lugnt. Det är värre för min gamla mamma som väntat två år på sin starroperation.