Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lång väntan på lappen

Först är det själva trafikutbildningen. Sen tar det åtta veckor för att göra teorin. Sen åtta veckor till för att få köra upp.
- Det är alldeles för lång tid, man förlorar kunskaper under tiden och det är inte bra, säger Lennart Ferm, chef för Centrala Trafikskolan. Men det här är en gammal historia, det har faktiskt varit ännu värre.

Om man ringer i dag kan man få en tid för teori i slutet av augusti. Det provet ska vara avklarat och godkänt innan man får ställa sig i nästa kö, den för uppkörning.    
Foto: Scanpix

Om man ringer i dag kan man få en tid för teori i slutet av augusti. Det provet ska vara avklarat och godkänt innan man får ställa sig i nästa kö, den för uppkörning. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-07-09 06:00
Problemet med de långa väntetiderna förklaras bland annat av att många hoppar över det som Lennart Ferm kallar överlevnadsutbildningen, alltså en trafikutbildning. Många lär sig själva, chansar, och spricker i proven. Sådana står i samma kö för prov som de utbildade. Men i grunden handlar det förstås om att vägverket inte har tillräckliga resurser för att ta emot eleverna tidigare.
- Dom fick mycket stryk ett tag, och då anställdes en person till, men nu kan man säga att vi är tillbaka på ruta noll. Och det är ju sommaren som blir stora problemet när många tycker att dom har tid.
Om man ringer i dag kan man få en tid för teori i slutet av augusti. Det provet ska vara avklarat och godkänt innan man får ställa sig i nästa kö, den för uppkörning.
- Av de egenutbildade har vi sett att hälften spricker i proven. Då är det ju fel att sänka priset som man har gjort, så att flera tar chansen. De blockerar för de elever som är färdiga för proven. Jag vet folk på vägverket som kanske sätter till en solig sommarlördag för att jobba undan och så kan det hända att 75-80 procent blir underkända. Det kan ju kännas som bortkastad möda.
Lennart Ferm vill
naturligtvis understryka hur viktigt det är med en gedigen utbildning och är arg på myten om att det är dyrt att ta körkort.

Prisvärt
- Vi har räknat ut att det kostar 9.25 per minut med allt inkluderat. Det ska jämföras med en uppkörning på vägverket som kostar 21 kronor per minut. Har man ambitionen att bli trafiksäker måste det vara värt de 12.000-15.000 kronor det kostar, säger han.
Ferm tillägger att det borde finnas en gräns för de som tar genvägar, han tycker inte att de som spricker i proven borde få beställa ny tid direkt. Helst vill han se två köer, de som skolorna släpper fram som färdiga elever och en kör för de som är privatister.
En uppkörning kostar i dag 945 kronor för den som "går direkt" där man ska ha en vägverksbil och en förartestare och 645 kronor för den som kommer från skola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om